16/06/1392

سالروز ولادت کریمه اهل بیت(علیهم السلام) حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک

حضرت فاطمه معصومه(س) در روز اول ذيقعده سال 173 هجري، در شهر مدينه چشم به جهان گشودند. اين بانوي بزرگوار، از همان آغاز، در محيطي پرورش يافتند که پدر و مادر و فرزندان، همه به فضايل اخلاقي آراسته بودند.

عبادت و زهد، پارسايي و تقوا، راستگويي و بردباري، استقامت در برابر ناملايمات، بخشندگي و پاکدامني و نيز ياد خدا، از صفات برجسته اين خاندان پاک سيرت و نيکو سرشت به شمار مي رفت. پدران اين خاندان، همه برگزيدگان و پيشوايان هدايت، گوهرهاي تابناک امامت و سکان داران کشتي انسانيت بودند.

سرچشمه دانش

حضرت معصومه(س) در خانداني که سرچشمه علم و تقوا و فضايل اخلاقي بود، پرورش يافتند. پس از آنکه پدر بزرگوار آن بانوي گرامي به شهادت رسيدند، فرزند ارجمند آن امام، يعني حضرت رضا(ع) عهده دار امر تعليم و تربيت خواهران و برادران خود شد و مخارج آنان را نيز بر عهده گرفت. در اثر توجهات زياد آن حضرت، هر يک از فرزندان امام کاظم(ع) به مقامي والا دست يافتند و زبانزد همگان گشتند. ابن صباغ ملکي در اين باره مي گويد: هر يک از فرزندان ابي الحسن موسي معروف به کاظم(ع)، فضيلتي مشهور دارد. بدون ترديد بعد از حضرت رضا(ع) در ميان فرزندان امام کاظم(ع)، حضرت معصومه(س) از نظر علمي و اخلاقي، والا مقام ترين آنان است.

مظهر فضايل

حضرت فاطمه معصومه(س) مظهر فضايل و مقامات هستند. روايات معصومان(ع) فضيلت ها و مقامات بلندي را به آن حضرت نسبت مي دهد. امام صادق(ع) در اين باره مي فرمايند: آگاه باشيد که براي خدا حرمي است و آن مکه است؛ و براي پيامبر خدا(ص) حرمي است و آن مدينه است. و براي امير مؤمنان(ع) حرمي است و آن کوفه است. بدانيد که حرم من و فرزندانم بعد از من، قم است. آگاه باشيد که قم، کوفه کوچک ماست، بدانيد بهشت هشت دروازه دارد که سه تاي آنها به سوي قم است. بانويي از فرزندان من به نام فاطمه، دختر موسي، در آنجا رحلت مي کند که با شفاعت او، همه شيعيان ما وارد بهشت مي شوند.

مقام علمي حضرت معصومه(س)

حضرت معصومه(س) از جمله بانوان گرانقدر و والا مقام جهان تشيع هستند و مقام علمي بلندي دارند. نقل شده که روزي جمعي از شيعيان، به قصد ديدار حضرت موسي بن جعفر(ع) و پرسيدن پرسش هايي از ايشان، به مدينه منوره مشرف شدند. چون امام کاظم(ع) در مسافرت بودند، پرسش هاي خود را به حضرت معصومه(س) که در آن هنگام کودکي خردسال بيش نبودند، تحويل دادند. فرداي آن روز براي بار ديگر به منزل امام(ع) رفتند، ولي هنوز ايشان از سفر برنگشته بودند. پس به ناچار، پرسش هاي خود را باز خواستند تا در مسافرت بعدي به خدمت امام برسند، غافل از اين که حضرت معصومه(س)جواب پرسش ها را نگاشته است. وقتي پاسخ ها را ملاحظه کردند، بسيار خوشحال شدند و پس از سپاسگزاري فراوان، شهر مدينه را ترک گفتند. از قضاي روزگار در بين راه با امام موسي بن جعفر(ع) مواجه شده، ماجراي خويش را باز گفتند. وقتي امام پاسخ پرسش ها را مطالعه کردند، سه بار فرمودند: پدرش فدايش.

فضيلت زيارت

دعا و زيارت، پر و بال گشودن از گوشه تنهايي، تا اوج با خدا بودن است. دعا و زيارت، جامي است زلال از معنويت ناب درکام عطشناک زندگي؛ و زيارت حرم معصومه(س)، بارقه اميدي در فضاي غبارآلود زمانه، فرياد روح مهجور در هنگامه غفلت و بي خبري، و نسيمي فرحناک و برخاسته از باغستان هاي بهشت است. براي زيارت آن حضرت، پاداش بسيار بزرگي وعده داده شده و آن، ورود به بهشت است. در اين باره از امام جواد(ع) نقل شده که فرمودند: هر کس عمه ام را در قم زيارت کند، بهشت از آن اوست. درباره فضيلت زيارت حضرت معصومه(س) روايات فراواني از پيشوايان معصوم رسيده است. از جمله، هنگامي که يکي از محدثان برجسته قم، به نام سعد بن سعد به محضر مقدس امام رضا(س) شرفياب مي شود، امام هشتم خطاب به ايشان مي فرمايند: اي سعد! از ما در نزد شما قبري است. سعد مي گويد: فدايت شوم! آيا قبر فاطمه دختر موسي بن جعفر(س) را مي فرماييد؟ مي فرمايند: آري، هر کس او را زيارت کند، در حالي که به حق او آگاه باشد، بهشت از آن اوست. پيشواي جهان تشيع امام جعفر صادق(س) نيز در اين باره مي فرمايند: هر کس او را زيارت کند، بهشت بر او واجب گردد. يکي از ويژگي هاي حضرت معصومه(س)، ورود زيارتنامه اي از سوي معصومان(علیهم السلام) درباره ايشان است که پس از حضرت فاطمه زهرا(س)، ایشان تنها بانوي بزرگواري هستند که زيارت مأثور دارند.

کريمه اهل بيت(علیهم السلام)

حضرت معصومه(س) در زبان دانشمندان و فقيهان گرانقدر شيعه، به لقب کريمه اهل بيت ياد مي شوند. از ميان بانوان اهل بيت(علیهم السلام)، اين نام زيبا تنها به آن حضرت اختصاص يافته است. بر اساس رؤياي صادق و صحيح نسب شناس گرانقدر، مرحوم آيت الله مرعشي نجفي(ره)، اين لقب از طرف امام صادق(ع) بر حضرت معصومه(س) اطلاق شده است. در اين رؤيا، امام صادق(ع) به آيت الله نجفي-که با دعا و راز و نياز، تلاش پيگيري را براي يافتن قبر مطهر حضرت زهرا(س) آغاز کرده بود، خطاب فرمودند: برتو باد به کريمه اهل بيت.

شفاعت حضرت معصومه(س)

بالاترين جايگاه شفاعت، از آن رسول گرامي اسلام(ص) است که در قرآن کريم، از آن به مقام محمود تعبير شده است. همين طور دو تن از بانوان خاندان رسول مکرم اسلام(ص)، شفاعت گسترده اي دارند که بسيار وسيع و جهان شمول است و مي تواند همه اهالي محشر را فرا گيرد. اين دو بانوي عالي قدر، صديقه اطهر، حضرت فاطمه زهرا(س) و شفيعه روز جزا، حضرت فاطمه معصومه(س) هستند. پس از حضرت فاطمه زهرا(س) از جهت گستردگي شفاعت، هيج بانويي به شفيعه محشر، حضرت معصومه(س) نمي رسد. بر همين اساس است که حضرت امام جعفر صادق(ع) فرمودند: با شفاعت او، همه شيعيان ما وارد بهشت مي شوند.

محبت و مباهات حضرت معصومه(س) به امام هشتم

مدت 25 سال تمام، حضرت رضا(ع) تنها فرزند نجمه خاتون(س) بود. پس از يک ربع قرن انتظار، سرانجام ستاره اي تابان از دامان نجمه درخشيد که هم سنگ امام هشتم(ع) بود و امام(ع) توانستند والاترين عواطف انباشته شده در سوداي دلشان را بر او نثار کنند. بين حضرت معصومه و برادرشان امام رضا(ع)، عواطف سرشار و محبت شگفت انگيزي بود که قلم از ترسيم آن عاجز است. حضرت فاطمه معصومه(س) از جهت شخصيت فردي و کمالات روحي، در بين فرزندان امام موسي بن جعفر(ع) بعد از برادرشان، حضرت علي بن موسي الرضا(ع) در والاترين رتبه جاي دارند.