13/06/1392

انتقاد از تعیین بودجه دانشگاه ها بر اساس قدرت چانه زنی

رئیس دانشگاه بوعلی سینا یکی از مهمترین اولویت‌های وزیر جدید علوم را اجرای ماده 20 برنامه پنجم توسعه عنوان کرد و افزود: تخصیص بودجه به دانشگاه‌ها باید طبق قانون بر اساس سرانه دانشجویی باشد.

دکتر زلفی‌گل، در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان این مطلب ادامه داد: طی سال‌های اخیر، بودجه هر دانشگاه بر اساس قدرت چانه‌زنی و لابی‌گری ر ؤسای دانشگاه‌ها با مقامات دولتی، تعیین می‌شد. وی افزود: به عنوان مثال یک دانشگاه غیرتهرانی که 10 هزار دانشجو دارد، به دلیل دسترسی نداشتن به مقامات دولتی و توان پایین لابی‌گری، یک پنجم دانشگاهی در تهران با همان میزان دانشجو، بودجه دریافت می‌کند. رئیس دانشگاه بوعلی سینا با انتقاد از اوضاع مالی دانشگاه‌ها تأکید کرد: دخل و خرج دانشگاه‌ها یکی نیست و با هم تناسب ندارد، همین مسأله سبب شده تا حجم زیادی از مطالبات انباشته شود. در حال حاضر اعضاء هیأت علمی، حق‌التدریس 3 تا 4 ترم گذشته خود را هنوز دریافت نکرده‌اند و کارمندان اضافه‌کاری‌ها و مطالبات معوقه‌شان را نگرفته‌اند. وی به وضع حقوقی استادان دانشگاه انتقاد کرد و گفت: مسأله حقوق اعضاي هیأت علمي از مسائلي است كه وزير جديد علوم، بايد آن را در اولويت كاري خود قرار دهد و ساماندهي كند.

رئیس دانشگاه افزود: در حال حاضر دانشجویان شبانه در مقطع کارشناسی‌ارشد برای هر واحد درسی 175 هزار تومان پرداخت می‌کنند، با در نظر گرفتن هزینه‌های آزمایشگاهی، تجهیزات و مواد مصرفی، ایاب و ذهاب، تعمیرات و سایر هزینه‌ها می‌بینیم که دانشگاه‌ها با مشکل مالی مواجه می‌شوند. این مشکل مالی بقیه اولویت‌های آموزشی و پژوهشی و عمرانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. وی همچنین به بودجه اختصاص‌یافته به دانشجویان مقطع دکتری اشاره کرد و افزود: هزینه بورسیه هر دانشجوی دکتری اعزام به خارج، بین 500 میلیون تا یک میلیارد تومان است. در حالی که دولت برای هر دانشجوی دکتری دانشگاه‌های داخلی تنها 30 تا 40 میلیون تومان اختصاص می‌دهد. دکتر زلفی گل در ادامه به ضرورت تجمیع مدیریتی و اصلاح ساختار دانشگاه‌ها اشاره کرد و افزود: در هر استان بین 2 تا 10 دانشگاه وابسته به وزارت علوم وجود دارد که رؤسای آنها به صورت مستقیم با وزیر در ارتباط هستند. بهتر است در دولت آینده تمام مراکز آموزش عالی هر استان به عنوان پردیس دانشگاه مادر در بیایند و رئیس دانشگاه مادر به عنوان قائم مقام وزیر در استان عمل کند. در این صورت وزیر علوم دیگر با 200 رئیس دانشگاه طرف نیست و تنها با 30 تا 40 نفر ارتباط مستقیم دارد. ضمن اینکه ادغام دانشگاه‌ها در چنین قالبی می‌تواند موجب ارتقای رتبه بین‌المللی دانشگاه‌های ایرانی شود.

وی توجه به هدفمند شدن موضوع پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی با نیازهای کشور را یکی دیگر از اولویت‌های کاری وزیر علوم در دولت یازدهم عنوان کرد و گفت: در حال حاضر بیش از 550 هزار دانشجوی کارشناسی‌ارشد و دکتری در حال تحصیل هستند. لازم است از این ظرفیت نهایت استفاده صورت گیرد و با تدوین یک قانون جامع، روندی را تعریف کرد که موضوع پایان‌نامه این دانشجویان با نیازهای ضروری کشور متناسب باشد. دکتر دکتر زلفی‌گل از مجلس خواست در بررسی گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی مسؤولیت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به توان، کارنامه و دانش مدیریتی فرد پیشنهادی و همچنین روحیه انقلابی و جهادی وی برای کار کردن در وزارت علوم توجه کنند.

رئیس دانشگاه گفت: امکانات آزمایشگاهی دانشگاه ها در حد و اندازه توسعه تحصیلات تکمیلی، توسعه نیافته است، لذا برای تجهیز آزمایشگاه‌ و کارگاه‌ها، باید یک اقدام انقلابی صورت گیرد. وی با اشاره به اهمیت مقاطع تحصیلات تکمیلی و نیاز این مقاطع به تقویت گفت: نیاز است که تجهیزات آزمایشگاهی و ملزومات آموزشی و پژوهشی بیشتری برای دانشجویان این مقاطع تهیه شود. وی افزود: متأسفانه در چند سال گذشته، کمتر تجهیزات آزمایشگاهی و ملزومات آموزشی و پژوهشی خریداری شده و این یک مشکل جدی است باید در آینده برای تجهیز آزمایشگاه‌ و کارگاه‌ها یک اقدام انقلابی صورت گیرد.

دکتر زلفی گل افزود: همچنین باید نهضت تولید تجهیزات آموزشی داخلی نیز صورت گیرد و تجهیزات مورد نیاز که در داخل تولید نمی شود و مورد نیاز است، از خارج تهیه شود. وی یادآوشد: در حال حاضر مشکلی که وجود دارد، این است که امکانات آزمایشگاهی در حد و اندازه توسعه تحصیلات تکمیلی نیست. وی به راه حل‌های جبرانی برخی از دانشگاه‌ها برای تأمین این تجهیزات اشاره کرد و ادامه داد: برخی دانشگاه‌ها از امکانات دانشگاه های خارج کشور استفاده می کنند، برخی از امکانات دیگر دانشگاه‌ها استفاده می کنند، برخی هم پروژهایی را تعریف می کنند که با امکانات موجود کاربردی شود.