تعداد بازدید :10208389

06/06/1392

بیانیه پایانی هشتمین کنگره علوم باغبانی ایران

در مراسم اختتامیه هشتمین کنگره علوم باغبانی ایران، دکتر منصور غلامی دبیر علمی این کنگره، به قرائت بیانیه پایانی این کنگره پرداخت و خواهان توجه مسؤولین امر و تصمیم گیرندگان به مفاد این بیانیه گردید. در این بیانیه لزوم توقف واردات بی رویه و کارشناسی نشده محصولات باغبانی، درخواست حمایت از توسعه کاشت، تولید و صادرات محصولات باغبانی، لزوم توجه ویژه دولتمردان به صنعت باغبانی و برخورد با سیستم های "دلالی و واسطه گری"، تأکید بر جنبه های اشتغال زایی باغبانی و لزوم ارتباط بیشتر تولیدکنندگان با پژوهشگران مورد توجه قرار گرفته است.

همچنین تأکید بر لزوم اتخاذ سیاست های حمایتی در جهت سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی، بسته بندی، سردخانه ای و انبارداری و حمایت از توسعه روش های نوین نگهداری محصولات و حمل و نقل مطلوب، درخواست واگذاری امور مشورتی وزارت جهاد کشاورزی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به انجمن علوم باغبانی ایران، لزوم حذف مقررات دست و پاگیر و لزوم فعال تر شدن پایانه های صادراتی محصول های باغبانی، درخواست حمایت از تولید پایدار و تدریجی محصولات ارگانیک با حداقل استفاده از سموم و مواد شیمیایی و لزوم جلوگیری از پذیرش دانشجوی بیش از نیاز در مقاطع مختلف تحصیلی و ایجاد تورم در جمعیت دانش آموختگان همه زیر بخش های رشته باغبانی از دیگر محورهای مهم این بیانیه است.

متن کامل این بیانیه بدین شرح می باشد:

بسم ا... الرحمن الرحیم

قطعنامه هشتمین کنگره علوم باغبانی ایران-4 تا 7 شهریور 1392- دانشگاه بوعلی سینا

به یاری خداوند متعال هشتمین کنگره علوم باغبانی ایران با حضور بیش از 900 نفر از پژوهشگران، اساتید، دانشجویان و تولید کنندگان عرصه باغبانی به همت انجمن علوم باغبانی ایران و دانشگاه بوعلی سینا، و با همکاری معاونت تولیدات گیاهی وزرات جهاد کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی همدان، شهرداری همدان، پارک علم و فناوری استان همدان، بانک کشاورزی، کانون دانش و صنعت گردو و کلیه تولیدکنندگان در پایتخت تاریخ و تمدن ایران اسلامی، شهر همدان، برگزار گردید. در پایان این نشست لازم است از شرکت کنندگان، برگزارکنندگان و حامیان این حرکت علمی تقدیر و تشکر گردد. همچنین لازم می دانیم از تلاش های بی شائبه اعضای هیات مدیره محترم انجمن علوم باغبانی به ویژه رئیس محترم انجمن جناب آقای دکتر مبلی سپاسگزاری نماییم.

با توجه به ارزش افزوده بالای محصولات باغبانی و برگزاری این کنگره در سال حماسه اقتصادی، اعضای شرکت کننده با هدف نقش آفرینی بیشتر این رشته در شکوفایی اقتصادی کشور، مواضع خود را به شرح زیر اعلام می دارند:

1)با توجه به این که بخش عظیمی از درآمد ارزی غیر نفتی کشاورزی از صادرات محصولاتی مانند پسته، زعفران، خرما، کشمش و انار حاصل می شود و سایر محصولات باغبانی(نظیر گردو، فندق، بادام و غیره) نیز دارای قابلیت مشابهی می باشند، حمایت از توسعه کاشت، تولید و صادرات این محصولات در شرایط تحریم های اقتصادی ضروری می نماید.

2)با توجه به اینکه ایران اولين توليد كننده ميوه در میان کشورهای شمال آفريقا و خاورميانه است و جزو 10 كشور عمده توليد كننده ميوه در دنيا محسوب می شود، جامعه باغبانی کشور خواهان توجه ویژه دولتمردان به این صنعت به جهت عملی نمودن پتانسیل های بالقوه آن می باشد.

3)با عنایت به اينكه باغباني يكي از توانمندترين زير بخش هاي كشاورزي در خصوص بکارگیری تعداد افراد در واحد سطح مي‌باشد؛ توجه به این بخش می تواند موجبات اشتغال بیش از 50 هزار دانش آموخته بیکار رشته های کشاورزی را فراهم آورد.

4)شرکت کنندگان در هشتمین کنگره علوم باغبانی ایران به ارتباط بیشتر تولیدکنندگان با پژوهشگران جهت افزایش کمی و کیفی تولید محصولات باغبانی تاکید نمودند.

5)با توجه به وجود ضایعات بیش از 40 درصدی محصولات باغبانی، حمایت از توسعه روش های نوین نگهداری محصولات و حمل و نقل مطلوب مورد تاکید می باشد و اتخاذ سیاست های حمایتی در جهت سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی، بسته بندی، سردخانه ای و انبارداری را می طلبد.

6)شرکت کنندگان در کنگره خواستار توقف واردات بی رویه و کارشناسی نشده محصولات باغبانی هستند، تا در سایه حمایت از تولیدات داخلی و حفظ منافع تولید کنندگان تلاشگر این بخش، شاهد شکوفایی بیشتر اقتصاد کشور باشیم.

7)یکی از مهمترین دلایل قیمت بالای محصولات باغبانی و سهم پایین کشاورزان از درآمد حاصل از تولیدات این محصولات در کشور وجود سیستمهای "دلالی و واسطه گری" می باشد. بنابراین جامعه باغبانی کشور در جهت حمایت از تولید کننده و مصرف کننده، برخورد جدی با این پدیده شوم و حمایت از اتحادیه های تولید و توزیع محصولات باغبانی را از مسئولین کشور خواستار است.

8)با توجه به این که بخش اعظم بودجه تحقیقات باغبانی در بسیاری از کشورها از محل درآمدهای اتحادیه های تولید کننده محصولات باغبانی تامین می گردد، ایجاد سازوکارهای مشابه و قویتر اکیدا توصیه می شود.

9)با توجه به اهمیت صادرات محصولات باغبانی در درآمد ارزی کشور، تمهیدات لازم برای افزایش صادرات این محصولات فراهم، مقررات دست و پاگیر در این خصوص حذف و زمینه های فعال تر شدن پایانه های صادراتی محصول های باغبانی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

10)از آنجا که اکثر متخصصین رشته باغبانی در زیربخش های مختلف از جمله میوه کاری، سبزیکاری، گلکاری و گیاهان داروئی در انجمن علوم باغبانی ایران عضویت دارند، همگان خواستار آن شدند که وزارت جهاد کشاورزی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امور مشورتی خود را به این انجمن واگذار نموده تا با توجه به موازین علمی مورد بررسی و کارشناسی دقیق قرار گیرد.

11)با توجه به اینکه سلامت افراد در گرو سالم بودن مواد غذایی است و بخش اعظمی از سبد غذایی جامعه را محصولات باغبانی تشکیل می دهد، انتظار می رود تولید پایدار و تدریجی محصولات ارگانیک با حداقل استفاده از سموم و مواد شیمیایی مورد حمایت قرار گیرد.

12)با عنایت به این که معرفی ارقام جدید و توسعه فناوری های نو باغبانی در اکثر کشورهای دنیا با محوریت دانشگاه ها و تعامل سایر مراکز پژوهشی کشور با آنها انجام می پذیرد، به جهت جلوگیری از موازی کاری و اتلاف سرمایه های ملی تلاش در جهت ادغام مراکز موازی ضروری می باشد.

13)با توجه به وجود چهار قطب علمی تخصصی باغبانی در زمینه میوه های هسته دار و دانه دار، گردو، انجیر و محصولات گلخانه ای و چندین کانون هماهنگی دانش و صنعت تخصصی باغبانی در کشور، استفاده بهینه از مراکز تخصصی از طریق سفارش تحقیقات و خدمات مشاوره ای تاکید می گردد.

14)به منظور پرورش نیروی انسانی توانمند و با انگیزه، از پذیرش دانشجوی بیش از نیاز در مقاطع مختلف تحصیلی و ایجاد تورم در جمعیت دانش آموختگان همه زیر بخش های رشته باغبانی جداً خوداری شود.

با آرزوی توفیقات الهی - انجمن علوم باغبانی ایران