تعداد بازدید :10203996

05/06/1392

تأکید بر لزوم استفاده از تحقیقات در علوم باغبانی

مدیر كل دفتر امور ميوه هاي وزارت جهاد كشاورزي بر استفاده از ظرفيت تحقيقات كاربردي در علوم باغباني تأكيد کرد.

مهندس پريچهر در آيين افتتاحيه هشتمين كنگره علوم باغباني ايران اظهار كرد: در زمينه علوم باغباني، پيشرفت هاي چشم گيري داشته ايم اما بايد از ظرفيت تحقيقات پژوهشی بيشتر استفاده كنيم تا به جايگاه مناسب در اين زمينه دست يابيم. وي افزود: بايد بر كاربردي كردن پژوهش ها توجه ويژه شود تا گرفتاري ها و نواقص موجود در حوزه علوم باغباني رفع شود. او خاطرنشان كرد: كشور ما اولين توليد كننده ميوه در بین کشورهای شمال آفريقا و خاورميانه را داراست و جزو 10 كشور عمده توليد كننده ميوه در دنيا محسوب مي شود، به گونه اي كه از لحاظ توليد محصولات باغي مقام 9 دنيا را بعد از كشورهاي چين، هند، برزيل، آمريكا، ايتاليا، اسپانيا، مكزيك و اندونزي به خود اختصاص داده است. وي تصريح كرد: كشور ما در زمينه توليد 17 محصول باغي از جمله پسته، خرما، سيب، ‌گيلاس،‌ بادام و گردو، رتبه خوبي به خود اختصاص داده است.

مهندس پريچهر همچنين بر انجام فعاليت هاي امور باغباني بر اساس تحقيقات و پژوهش تأكيد كرد و افزود: گسترش باغات مادری، تولید محصولات ارگانیک براساس استانداردها، مطالعه مکان یابی و استعدادیابی بخش توسعه باغات درجه یک باید براساس پژوهش‌های علمی صورت گیرد. وی گفت: باید تا پایان برنامه ششم توسعه، در جایگاه نخست تولیدات باغی منطقه قرار گیریم، اما در حال حاضر با تولید 18.4 میلیون تن محصولی باغی در خاورمیانه و شمال آفریقا رتبه اول را داریم. مديركل دفتر امور ميوه هاي وزارت جهاد كشاورزي با تأكيد بر افزايش توليدات و صادرات گفت: باتوجه به اینکه هنوز تا سال 1404 حدود 12 سال باقیمانده است، در این مدت می‌توان به افزایش کیفیت محصولات تولیدی و افزایش سطح صادرات توجه کرد. وي تصريح كرد: در سال 58 نزديك به 714 هزار هكتار سطح زير كشت باغات با 2.5 ميليون تن توليد محصول ثبت شده است، همچنين طی برنامه‌های اول، دوم، سوم و چهارم اصلاح باغات، توسعه سطح زیر کشت، تأمین محصولات باغبانی با تأمین درآمد کافی برای تولیدکنندگان، فرآوری محصولات و مدرنیزه کردن باغات اجرا شد و اين امر، افزایش سطح زیر کشت و توليد محصولات را در پی داشته است.

او ادامه داد: ساماندهی نهالستان‌ها، و تولید محصولات گواهی شده یا ارگانیک، اصلاح و جایگزینی باغات غیراقتصادی، توسعه باغات در اراضی شیب‌دار و دیم‌زارهای کم بازده بخش دیگری از اهداف برنامه‌های توسعه پنج ساله محسوب مي شود. مهندس پريچهر افزود: در برنامه پنجم، تولید محصول سالم و ارگانیک، استقرار سیستم GAP، کشاورزی پایدار و توسعه بیمه محصولات کشاورزی در دستور کار قرار گرفت و براساس برنامه وزیر جدید مجموعه جهاد كشاورزي به بخش خصوصی توجه ويژه مي شود، بنابراين فرصتي است تا بخش خصوصي به بخش تحقیقات کشاورزی وارد شود. مدير كل دفتر امور ميوه هاي وزارت جهاد كشاورزي خاطرنشان كرد: تا پایان برنامه پنجم توسعه بايد میزان تولید محصولات باغی به 21 میلیون تن برسد که افزایش چشم‌گیری را نسبت به برنامه اول توسعه نشان می‌دهد. وي ارتقاء کمی و کیفی، همچنین ارتقاء جایگاه کشور در سطح دنيا را از اهداف برنامه‌های ششم و هفتم توسعه برشمرد و گفت: در حال حاضر در صادرات پسته و خرما رتبه اول و صادرات کشمش رتبه سوم جهان را داریم و ارزش صادرات به 2.8 میلیارد دلار رسیده است.

مهندس پريچهر تصريح كرد: روسیمی کردن باغات انگور، استفاده از روش‌های کاهش هزینه‌های تولید، تلاش برای مکانیزاسیون باغات، احیاء و توسعه نخلستان هاي آبادان و خرمشهر، معرفی ارقام مناسب ويژه تولید، برنامه‌ریزي برای کمک به اصلاح محصولات باغی، تولید مستمر مرکبات با توجه به نیاز بازار و طرح سرشاخه‌کاری گردو از ديگر برنامه ها و طرح هاي در حال پيگيري مجموعه جهاد كشاورزي است. وي همچنين افزود: تحقیقات مرتبط با تنش‌های محیطی همچون شوری، خشکی و سرما بايد گسترش يابد و به مسائل پس از برداشت نيز توجه ويژه شود.