30/05/1392

کارکردهای بیومکانیک ورزشی از اصلاح اندام تا حفظ تعادل در سالمندان

مدیرکل تربیت بدنی دانشگاه، حرکات اصلاحی یا بیومکانیک ورزشی را در جهت اصلاح حرکت در بیماران مبتلا به ام اس، کمک به سالمندان در حفظ تعادل، درمان بدشکلی در اسکلت افراد و ... دانست و بر انجام این حرکات منطبق با نوع ناهنجاری‌ در افراد تأکید کرد.

دکتر عنبریان در گفتگو با ایسنا، درباره ماهیت حرکات اصلاحی با بیومکانیک ورزشی، اظهار کرد: حرکات اصلاحی شامل یکسری از تمرینات خیلی ساده حرکتی و نرمشی تا مجموعه‌ای از مهارت‌های پیچیده ورزشی است که در جهت اصلاح ناهنجاری‌های ناشی از سیستم‌ عصبی و عضلانی و اسکلتی عمل می‌کند. وی خاطر نشان کرد: حرکات اصلاحی یا بیومکانیک ورزشی به دنبال اصلاح ناهنجاری‌هایی مانند بدشکلی در اسکلت بندی بدن، ضعف عضلانی، مشکل عصبی منجر به اختلال حرکتی و همچنین بیماران ام اس دچار اختلالات است که اگر فرد بیمار در دوران کودکی و نوجوانی بوده و این اختلالات ناشی از ضعف عضلات و کم تحرکی آنها باشند می‌توان آن را تا 100 درصد اصلاح کرد.

عضو هیأت علمی گروه آموزشی تربیت بدنی دانشگاه، با اشاره به این که درصد موفقیت حرکات اصلاحی در سنین بالا، کمتر از سنین کودکی و نوجوانی است، در بیان علت آن، تصریح کرد: در سنین بالا اندام‌های داخلی و همچنین اسکلت بدن رشد کرده و شکل طبیعی خود را گرفته‌اند و نمی‌توان با این حرکات، تغییر خاصی در آنها ایجاد کرد. وی انجام حرکات اصلاحی را شامل دو مرحله تشخیص و سپس اصلاح دانست و افزود: در مرحله تشخیص، با انجام آزمایشات مختلف، تشخیص داده می‌شود که این بدشکلی و ناهنجاری به چه علت به وجود آمده است و در مرحله بعد نیز بر اساس این تشخیص، حرکات و نرمش‌های مورد نیاز و شدت و زمان آن بر اساس توانایی و ویژگی‌های فرد، تعیین می‌گردد.

این متخصص بیومکانیک ورزشی انجام حرکات اصلاحی منطبق با نوع ناهنجاری و بدشکلی در هر ناحیه از بدن را مهم توصیف کرد و گفت: به طور مثال در افرادی که دچار قوز پشت هستند، اگر این ناهنجاری‌ ناشی از ضعف عضلات باشد، می‌توان با حرکاتی مانند شنای کرال پشت در جهت درمان آن اقدام کرد، اما اگر این مشکل مربوط به بیماری‌های ستون فقرات باشد و فقرات جوش خورده و ریشه اسکلتی داشته باشند، به این شکل موفق خواهد بود که در کنار درمان به وسیله جراحی متخصص، از حرکات اصلاحی نیز به عنوان یک بخش کمکی برای موفقیت بیشتر استفاده کنند.

وی همچنین کارکردهای بیومکانیک در توسعه ورزش همگانی را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: بیومکانیک ورزشی می‌تواند به عنوان عامل ارتقای سطح سلامت عمومی جامعه کمک کننده باشد و می‌تواند حرکاتی را متناسب با وضعیت افراد بحرانی مانند سالمندان، خانم‌های باردار و یا افرادی که در معرض بیماری‌های قلبی و عروقی هستند، به گونه‌ای تعیین کند که نه تنها باعث مشکل مضاعف نشود، بلکه در جهت بهبود این مشکلات و ارتقای سطح سلامت آنها عمل کند.دکتر عنبریان یکی از مهم‌ترین علل مرگ و میر و خانه نشینی سالمندان را، از دست دادن تعادل و زمین خوردن آنها دانست و یادآور شد: بیومکانیک ورزشی می‌تواند در ارتقای تعادل به این افراد کمک زیادی نماید و بر اساس مطالعات پژوهشگران ثابت شده است که سالمندان قبل از این که از خواب بلند شوند، می‌توانند با انجام یک سری حرکات ساده مانند کشش برخی از عضلات، از بر هم خوردن تعادل خود تا حد زیادی جلوگیری کنند.