تعداد بازدید :10190193

09/05/1392

مروری بر اعمال مخصوص شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان

در هدیة الزائر ذکر شده شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان، از دو شب قدر سابق افضل است و از احادیث بسیار مستفاد مى‏شود که شب قدر همین است.

اعمال مخصوص شب بيست و سوم ماه مبارک رمضان(علاوه بر اعمال مشترک شب های قدر)عبارتند از:

الفـتأكيد بر غسل؛ به نقل از بريد بن معاويه: ديدم امام صادق(عليه السلام) در شب بيست و سوم از ماه رمضان غسل كردند: يك بار در اوّل شب، يك بار هم در آخر آن.

ب ـتأكيد بر شب زنده دارى

1-امام على عليه السلام: پيامبر خدا در دهه آخر ماه رمضان، بستر خود را جمع مى كرد و كمرش را مى بست و شب بيست و سوم، خانواده خود را بيدار مى كرد. و در آن شب، به صورت خفتگان، آب مى پاشيد.

2-دعائم الإسلام: حضرت فاطمه(عليهاالسلام) نمى گذاشت كه كسى از خانواده اش در آن شب(شب بيست و سوم) بخوابد و[خواب] آنان را با كم خوردن، درمان مى كرد و از روز براى آن شب، آماده مى شد و مى فرمود: محروم، كسى است كه از خير آن بى بهره بماند.

3-الإقبال به نقل از جميل و هشام و حفص: امام صادق(عليه السلام) به سختى بيمار شدند. چون شب بيست و سوم فرا رسيد، به غلامان خود دستور دادند ایشان را به مسجد بردند و آن شب را در مسجد بودند.

ج ـ تأكيد بر صد ركعت نماز:

1-امام باقر(عليه السلام): هر كس شب بيست و سوم ماه رمضان را زنده بدارد و در آن صد ركعت نماز بخواند، خداوند در زندگى او گشايش مى دهد و كار دشمنان او را خود بر عهده مى گيرد و او را از غرق شدن، زير آوار ماندن، سرقت، و از شرّ دنيا مصون مى دارد و وحشت نكير و منكر را از او بر مى دارد، و او در حالى از گور خويش بيرون مى آيد كه نورش بر اهل رستاخيز مى تابد، و نامه عملش را به دست راستش مى دهند و رهايى از آتش و عبور بر صراط و ايمنى از عذاب را براى او مى نويسند و بدون حساب وارد بهشت مى شود و در بهشت، از همنشينان پيامبران و صدّيقان و شهيدان و صالحان قرار داده مى شود و آنان چه نيكو همنشينانى اند!

2-امام صادق(عليه السلام): مستحب است در آن شب صد ركعت نماز خوانده شود، در هر ركعت: يك بار حمد و ده بار سوره قل هو اللّه أحد.

د ـ تأكيد بر زيارت امام حسين(عليه السلام)

1-امام رضا(عليه السلام): كسى كه در ماه رمضان، امام حسين(عليه السلام) را زيارت مى كند، مواظب باشد كه نزد قبر آن امام بودن را در شب جُهَنى از دست ندهد و آن، شب بيست و سوم است؛ شبى كه اميد است شب قدر باشد.

2-امام جواد(عليه السلام): هر كس در شب بيست و سوم ماه رمضان، امام حسين(عليه السلام) را زيارت كند ـ همان شبى كه اميد است شب قدر باشد و در آن شب، هر كار حكمت آميزى فيصله مى يابد ـ روح هاى بيست و چهار هزار فرشته و پيامبر با او مصافحه مى كنند، كه همگى از خداوند اذن مى گيرند كه آن شب، حسين(عليه السلام) را زيارت كنند.

ه.خواندن سوره هاى عنكبوت، روم و دُخان؛ امام صادق(عليه السلام) خطاب به ابو بصير: هر كس دو سوره عنكبوت و روم را در ماه رمضان، در شب بيست و سوم بخواند، به خدا قسم ـ اى ابو محمّد ـ او از اهل بهشت است و هرگز در اين سخن استثنا نمى كنم و نمى ترسم كه خداوند، در اين سوگند گناهى بر من بنويسد. اين دو سوره نزد خداوند، جايگاهى والا دارند.

الإقبال: و از اعمال افزون در شب بيست و سوم، خواندن سوره دُخان در آن شب و در هر شب است...

و.خواندن هزار بار سوره قدر؛ سيّد ابن طاووس در الإقبال: از قرائت قرآن در اين شب [قرائتِ] هزار بار سوره إنّا أنزلناه است. روايتى براى اين، در شب اوّل، به صورت كلّى(براى همه ماه) گذشت. اختصاص خواندن اين سوره در اين شب نيز با سندهاى چندى از امام صادق(عليه السلام) براى ما روايت شده است كه فرمودند: اگر كسى در شب بيست و سوم ماه رمضان، هزار بار سوره إنّا أنزلناه بخواند، صبح خواهد كرد، در حالى كه يقين او، با اعتراف به آنچه مخصوص ماست، استوار خواهد بود و اين نيست، مگر به سبب آنچه در خواب خود مى بيند.

ز.دعا براى امام زمان(عليه السلام)؛ مصباح المتهجّد ـ به نقل از محمّد بن عيسى: در شب بيست و سوم ماه رمضان، اين دعا در حال سجود، ايستاده، نشسته و در هر حال و در همه ماه و هر گونه و هر وقت از روزگارت كه ممكن شود، مكرّر خوانده مى شود. پس از ستايش خداى متعال و درود بر پيامبر، محمّد صلى الله عليه و آله، مى گويى: اللهم کن لولیک ...: خداوندا! در اين ساعت و در هر ساعت، براى ولىّ خود، ... پسر ... (حجة بن الحسن ع)، سرپرست و نگهبان و پيشوا و ياور و راهنما و چشم باش، تا آن كه او را در زمين خود، با اطاعت و رغبت مردم ساكن سازى و وى را در آن به مدّت طولانى بهره مند گردانى.

دیگر خواندن این دعا: اللَّهُمَّ امْدُدْ لِی فِی عُمُرِی وَ أَوْسِعْ لِی فِی رِزْقِی وَ أَصِحَّ لِی جِسْمِی وَ بَلِّغْنِی أَمَلِی وَ إِنْ کُنْتُ مِنَ الْأَشْقِیَاءِ فَامْحُنِی مِنَ الْأَشْقِیَاءِ وَ اکْتُبْنِی مِنَ السُّعَدَاءِ فَإِنَّکَ قُلْتَ فِی کِتَابِکَ الْمُنْزَلِ عَلَى نَبِیِّکَ الْمُرْسَلِ صَلَوَاتُکَ عَلَیْهِ وَ آلِهِ یَمْحُو اللَّهُ مَا یَشَاءُ وَ یُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْکِتَابِ

و قرائت این دعا: اللَّهُمَّ اجْعَلْ فِیمَا تَقْضِی وَ فِیمَا تُقَدِّرُ مِنَ الْأَمْرِ الْمَحْتُومِ وَ فِیمَا تَفْرُقُ مِنَ الْأَمْرِ الْحَکِیمِ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ مِنَ الْقَضَاءِ الَّذِی لا یُرَدُّ وَ لا یُبَدَّلُ أَنْ تَکْتُبَنِی مِنْ حُجَّاجِ بَیْتِکَ الْحَرَامِ فِی عَامِی هَذَا الْمَبْرُورِ حَجُّهُمْ الْمَشْکُورِ سَعْیُهُمْ الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمْ الْمُکَفَّرِ عَنْهُمْ سَیِّئَاتُهُمْ وَ اجْعَلْ فِیمَا تَقْضِی وَ تُقَدِّرُ أَنْ تُطِیلَ عُمْرِی وَ تُوَسِّعَ لِی فِی رِزْقِی

و همچنین بخواند این دعا را که در اقبال است:یَا بَاطِنا فِی ظُهُورِهِ وَ یَا ظَاهِرا فِی بُطُونِهِ وَ یَا بَاطِنا لَیْسَ یَخْفَى وَ یَا ظَاهِرا لَیْسَ یُرَى یَا مَوْصُوفا لا یَبْلُغُ بِکَیْنُونَتِهِ مَوْصُوفٌ وَ لا حَدٌّ مَحْدُودٌ وَ یَا غَائِبا [غَائِبُ‏] غَیْرَ مَفْقُودٍ وَ یَا شَاهِدا [شَاهِدُ] غَیْرَ مَشْهُودٍ یُطْلَبُ فَیُصَابُ وَ لا یَخْلُو [لَمْ یَخْلُ‏] مِنْهُ السَّمَاوَاتُ وَ الْأَرْضُ وَ مَا بَیْنَهُمَا طُرْفَةَ [طَرْفَةَ] عَیْنٍ لا یُدْرَکُ بِکَیْفٍ [بِکَیْفَ‏] وَ لا یُؤَیَّنُ بِأَیْنٍ [بِأَیْنَ‏] وَ لا بِحَیْثٍ [بِحَیْثُ‏] أَنْتَ نُورُ النُّورِ وَ رَبُّ الْأَرْبَابِ أَحَطْتَ بِجَمِیعِ الْأُمُورِ سُبْحَانَ مَنْ لَیْسَ کَمِثْلِهِ شَیْ‏ءٌ وَ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ سُبْحَانَ مَنْ هُوَ هَکَذَا وَ لا هَکَذَا غَیْرُهُ پس دعا مى‏کنى به آنچه بخواهى.

فضيلت و آداب روز قدر؛ الإقبال به نقل از هشام بن حكم، از امام صادق(ع): روزِ شب قدر، مثل شب قدر است.

امام صادق(عليه السلام): شب قدر، در هر سال، هست و روز شب قدر، مثل شب قدر است.

امام صادق(عليه السلام): صبح روز شب قدر، مثل شب قدر است. پس، عمل و تلاش کن.