05/05/1392

برخی اعمال شب های قدر

شب نوزدهم ماه مبارک رمضان، اولین شب از شب هاى قدر است و شب قدر، همان شبى است که در تمام طول سال، شبى به خوبى و فضیلت آن نمى‏رسد و عمل در آن، بهتر است از عمل در هزار ماه؛ اعمال شب هاى قدر بر دو نوع است، یکى آنکه در هر سه شب باید انجام داد و دیگر آنکه مخصوص است به هر شبی.

شب نوزدهم ماه مبارک رمضان، اولین شب از شب هاى قدر است و شب قدر، همان شبى است که در تمام طول سال، شبى به خوبى و فضیلت آن نمى‏رسد و عمل در آن، بهتر است از عمل در هزار ماه؛ و در آن شب تقدیر امور سال مى‏شود و ملائکه و روح که اعظم ملائکه است، در آن شب به اذن پروردگار به زمین نازل مى‏شوند و به خدمت امام زمان(علیه السلام) مشرف مى‏شوند و آنچه براى هر کس مقدر شده است، بر امام(علیه السلام) عرض مى‏کنند. اعمال شب هاى قدر بر دو نوع است، یکى آنکه در هر سه شب باید انجام داد و دیگر آنکه مخصوص است به هر شبى. اما اعمال مشترک شب های قدر:

اول:غسل است؛ علامه مجلسى رحمة الله علیه فرموده که غسل این شب ها را مقارن غروب آفتاب انجام دادن بهتر است که نماز شام را با غسل بگزارد.

دوم: دو رکعت نماز است، در هر رکعت بعد از حمد، هفت مرتبه توحید بخواند و بعد از فراغ هفتاد مرتبه أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ بگوید. در روایت نبوى صلى الله علیه و آله است که از جاى خود برنخیزد تا حق تعالى او را و پدر و مادرش را بیامرزد.

سوم:قرآن مجید را بگشاید و بگذارد در مقابل خود و بگوید: اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِکِتَابِکَ الْمُنْزَلِ وَ مَا فِیهِ وَ فِیهِ اسْمُکَ الْأَکْبَرُ وَ أَسْمَاؤُکَ الْحُسْنَى وَ مَا یُخَافُ وَ یُرْجَى أَنْ تَجْعَلَنِی مِنْ عُتَقَائِکَ مِنَ النَّارِ پس هر حاجت که دارد بخواهد.

چهارم:آنکه مصحف شریف را بگیرد و بر سر بگذارد و بگوید: اللَّهُمَّ بِحَقِّ هَذَا الْقُرْآنِ وَ بِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ بِهِ وَ بِحَقِّ کُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فِیهِ وَ بِحَقِّکَ عَلَیْهِمْ فَلا أَحَدَ أَعْرَفُ بِحَقِّکَ مِنْکَ پس ده مرتبه بگوید بِکَ یَا اللَّهُ و ده مرتبه بِمُحَمَّدٍ و ده مرتبه بِعَلِیٍّ و ده مرتبه بِفَاطِمَةَ و ده مرتبه بِالْحَسَنِ و ده مرتبه بِالْحُسَیْنِ و ده مرتبه بِعَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ و ده مرتبه بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ و ده مرتبه بِجَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ و ده مرتبه بِمُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ و ده مرتبه بِعَلِیِّ بْنِ مُوسَى و ده مرتبه بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ و ده مرتبه بِعَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدٍ و ده مرتبه بِالْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ و ده مرتبه بِالْحُجَّةِ پس هر حاجت که دارى طلب کن.

پنجم:زیارت کند امام حسین علیه السلام را.(در خبر است که: چون شب قدر مى‏شود، منادى از آسمان هفتم ندا مى‏کند از بطنان عرش که حق تعالى آمرزید هر که را که به زیارت قبر حسین علیه السلام آمده)

ششم:احیا بدارد این شب ها را(همانا روایت شده: هر که احیا کند شب قدر را، گناهان او آمرزیده شود، هر چند به عدد ستارگان آسمان و سنگینى کوه‏ها و کیل دریاها باشد)

هفتم:صد رکعت نماز کند که فضیلت بسیار دارد و افضل آن است که در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه توحید بخواند.

و این دعا را کفعمى از امام زین العابدین علیه السلام روایت کرده که در این شب ها مى‏خوانده اند در حال قیام و قعود و رکوع و سجود. و علامه مجلسى رحمة الله علیه فرموده که بهترین اعمال در این شب ها، طلب آمرزش و دعا از براى مطالب دنیا و آخرت خود و پدر و مادر و خویشان خود و برادران مؤمن زنده و مرده ایشان است و اذکار و صلوات بر محمد و آل محمد علیهم السلام آنچه مقدور شود و در بعضى از روایات وارد شده است که دعاى جوشن کبیر را در این سه شب بخوانند... و روایت شده: که خدمت حضرت رسول صلى الله علیه و آله عرض شد که اگر من درک کردم شب قدر را، چه از خداوند خود بخواهم؟ فرمودند: عافیت را.

اعمال مخصوص شب نوزدهم

-صد بار ذکر اللهم العن قتلة امیرالمومنین(ع)

-قرائت دعای اللّهُمَّ اجْعَلْ فِیما تَقْضِی وَفِیما تُقَدِّرُ، مِنَ الأَمْرِ الْمَحْتُومِ، وَفِیما تَفْرُقُ مِنَ الأَمْرِ الْحَکِیمِ، فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ، مِنَ الْقَضاءِ الَّذِی لاَ یُرَدُّ وَلاَ یُبَدَّلُ، أَنْ تَکْتُبَنِی مِنْ حُجَّاجِ بَیْتِکَ الْحَرامِ فِی عامِی هذا، الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ، الْمَشْکُورِ سَعْیُهُمُ، الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ، الْمُکَفَّرِ عَنْهُمْ سَیِّئاتُهُمْ، وَاجْعَلْ فِیما تِقْضِی وَتُقَدِّرُ أَنْ تُطِیلَ عُمْرِی، وَتُوَسِّعَ لِی فِی رِزْقِی

-گفتن صد بار ذکر استغفرالله ربی و اتوب الیه