31/04/1392

شرح مختصر دعای روز سیزدهم ماه مبارک رمضان

در دعای این روز می خوانیم: اللهمّ طَهّرنی فیهِ من الدَنَسِ والأقْذارِ و صَبّرنی فیهِ على کائِناتِ الأقْدارِ و وَفّقْنی فیهِ للتّقى وصُحْبةِ الأبْرارِ بِعَوْنِکَ یا قُرّةَ عیْنِ المَساکین: خدایا پاکیزه‌ام کن در این روز از چرک و کثافت و شکیبائیم ده در آن به آنچه مقدر است شدنى‌ها و توفیقم ده در آن براى تقوى و هم‌نشینى با نیکان، به یاریت اى روشنى چشم مستمندان

شرح فراز‌های دعا از زبان مرحوم آیت‌الله مجتهدی

اللَّهُمَّ طَهِّرْنِی فِیهِ مِنَ الدَّنَسِ وَالْأَقْذَارِ: در این دعا از خدا می‌خواهیم ما را از کثافات پاک کند. منظور از کثافات، چرک گناه و معصیت است. انسان اگر اهل معصیت باشد، بوی بدی به خود می‌گیرد و اگر مؤمن باشد، خوش‌بو خواهد بود. اویس قرن هنگامی که به ملاقات پیامبر(ص) آمده بود، فضای خانه رسول‌الله(ص) را معطر کرده بود و فردای آن روز که پیامبر(ص) به خانه خویش بازگشتند، فرمودند: إِنِّی لَأَجِدُ نَفَسَ الرَّحْمَنِ مِنْ جَانِبِ الْیمَن، یعنی پیامبر(ص) رایحه خوش اویس را استشمام کرده بودند. در حال حاضر زمانه به گونه‌ای است که طهارت واقعی نداریم و همه چیز شبهه‌ناک است. در طول سال انواع غذاهای حرام و شبهه‌ناک را خورده‌ایم و ماه رمضان، فرصتی برای شست‌وشوی باطنی است. تناول غذاهای حلال در استجابت دعاتأثیرگذار است.

الدَّنَسِ وَالْأَقْذَارِ که کثافات و پلیدی گناه است، گناه آدمی را کثیف می‌کند و دل را زنگار می‌گیرد. برای اینکه زنگار قلب را از بین ببریم، باید سحرها قرآن بخوانیم. در روایت آمده است که قلب انسان زنگ می‌زند، همان‌طوری که آهن زنگ می‌زند، پس قلب تان را با استغفار و قرائت قرآن جلا بدهید. همچنین کمک کردن و دستگیری از یتیمان هم، زنگار دل را از بین می‌برد.

وَ صَبِّرْنِی فِیهِ عَلَى کَائِنَاتِ الْأَقْدَارِ: در این بخش از دعا از خدا می‌خواهیم که ما را در برابر قضا و قدر خویش راضی کند. بنابراین از خدا درخواست می‌کنیم که خدایا مرا بر تقدیر خودت صابر قرار بده! مراد از کَائِنَاتِ الْأَقْدَارِ، قضا و قدر حتمی الهی است. هر کس در لوح محفوظ قضا و قدری دارد که نمی‌داند صلاح او در آن امر است. در این دنیا هر شخصی به میزان خود دارای غم و مشکل است. استادم(مرحوم شیخ علی‌اکبر برهان) می‌گفت: اگر یک روز گفتی که من غصه‌ای ندارم، بدان که اجلت نزدیک است! سیدبن طاوس به فرزندش می‌گوید: پسرم خانه که می‌سازی، بگذار گوشه‌ای از آن خرابه باشد تا بدون غصه و دغدغه نمانی.

و وَفِّقْنِی فِیهِ لِلتُّقَى: در این بخش از دعا از خدا می‌خواهیم که ما را موفق به تقوی کند. تقوا به معنی این هست که اگر کسی از اعمال ما با خبر شود، طوری زندگی کرده باشیم که ناراحت نشویم. ماه مبارک رمضان فرصتی برای تمرین تقوا است.

وَ صُحْبَةِ الْأَبْرَارِ: در این بخش از دعا از خدا می‌خواهیم که خدایا ما را با خوبان و ابرار همنشین کند. باید به این نکته توجه داشت که با چه کسی همنشین می‌شویم. چانچه در شعری داریم: با بدان کم نشین که صحبت بد/گر چه پاکی تو را پلید کند. حتی طلاب در زمان قدیم توجه می‌کردند با طلبه‌ای که اهل نماز شب نیست، هم‌حجره نشوند.

بعَوْنِکَ یا قُرَّةَ عَینِ الْمَسَاکِین‏: خدایا به کمک و یاری خودت این چهار دعای من را مستجاب کن، ای کسی که روشنی چشم فقرا هستی.

گفتنی است خواندن دعای پرمعنا و زیبای مجیر در روزهای 13،‌ 14 و 15 ماه مبارک رمضان توصیه شده است.

منبع: تسنیم