28/04/1392

بانویی که زندگی خود را فدای اسلام کردند

حضرت خديجه(س) نخستين زني بودند که به اسلام روي آوردند و در شرايطي که همه در دوران جاهليت در برابر پيامبر(ص) موضع گرفته بودند، بدون هيچ چشمداشتي به همسري ایشان درآمدند.

حضرت خديجه همسر پيامبر اسلام(ص) و نخستين زني است که به دين اسلام روي آورد. ایشان مادر حضرت فاطمه زهرا(س) می باشند و از زنان مشهور تاجر عرب و حجاز به شمار مي‌رفتند. پدرشان خويلد بن اسد و مادرشان فاطمه(دختر زائده بن اصم) که سلسله آنها از لوي با پيغمبر اکرم(ص) و ساير هاشميان، مشترک مي‌شود. حضرت خديجه(س) از طرف پدر با رسول خدا(ص)، عموزاده و نسب هر دو به قصي بن کلاب مي‌رسد. ایشان از خانواده اصيل و اشراف مکه هستند. تولد ایشان نيز در مکه و چندين سال قبل از عام‌الفيل بوده، حضرت خديجه(س) قبل از ازدواج با رسول خدا(ص)، ۲ بار شوهر کرده بودند که هر دو از دنيا رفته بودند. ایشان از شوهر دوم خود(ابوهالة بن ….تميمي) فرزندي داشتند که نامش هند بود که از همين جهت به ایشان لقب ام هند داده بودند. البته عده‌اي از علماي بزرگ معتقدند که حضرت خديجه(س) قبلا ازدواجي نکرده بودند و فرزندان منتسب به ایشان، مربوط به خواهرشان است.

در آن زمان که مردم مکه از راه تجارت امرار معاش مي‌کردند، حضرت خديجه(س) نيز از آنجا که از ثروتمندان مکه بودند و کارهاي تجارتي مي‌کردند و چندين شتر در دست کارگزاران ایشان بود که در اطراف کشورهايي مثل شام، مصر و حبشه، رفت و آمد و داد و ستد داشتند، وقتي آوازه درستي و امانت‌داري و خوش خلقي رسول خدا(ص) را شنيدند و لقب محمد امين را از او ديد، در پي مذاکراتي که با ابوطالب، عموي پيغمبر کردند محمدامين را در کاروان تجارتي خودشان، در امور مربوط به داد و ستدهايشان انتخاب کرده و از آن پس پيامبر گرامي اسلام(ص) در دوران جواني در سفرهاي تجارتي براي حضرت خديجه(س) سود فراواني به دست آوردند.

در سفري که پيغمبر(ص) براي تجارت به شام رفتند، حضرت خديجه(س) غلام خود ميسره را همراه ایشان کردند و دستور دادند تا همه جا، ایشان را همراهي و مراقبت کند. در شهر بصره در نزديکي شام به راهبي به نام نسطورا برخورد کردند که او به غلام، از آينده پيغمبر(ص) و نبوت ایشان خبر داد و از طرفي سود بسياري عايد آنها شد که تا آن موقع، در هيچ سفري به اين اندازه نبود. بعد از برگشت از شام، ميسره، احوالات سفر و گفتار راهب و مشاهداتش را که از عظمت و معنويت حضرت محمد(ص) بود، براي حضرت خديجه(س) تعريف کرد و از همين جا بود که ایشان را مشتاق همسري با محمد امين(ص) کرد. با وجودي که مردان ثروتمندي از قريش چون ابوجهل بن هشام و عقبة بن ابي معيط از ایشان خواستگاري کرده بودند، اما حضرت خديجه(س) که شيفته درستکاري و امانت داري و مکارم اخلاقي و جهات معنوي ایشان شده بودند، خود پيشنهاد ازدواج به حضرت محمد(ص) دادند و برخلاف سنت‌هاي ازدواج در ميان اعراب جاهلي آن زمان، مال و ثروت زيادي از دارايي‌اشان را به حضرت محمد(ص)، هديه کردند. حضرت محمد(ص) نيز پيشنهاد ازدواج را پذيرفتند و مراسم عقد آنها با حضور عموهاي پيامبر(ص) و بستگان حضرت خديجه(س) که از همه مشهورتر پسر عموي ایشان ورقه بن نوفل بود، انجام و خطبه عقد توسط ابوطالب که بزرگ بني هاشم و عمو و کفيل پيامبر(ص) بود، اجرا شد. مهريه آن حضرت بنا به نقل برخي تاريخ ۲۰ شتر و بنا به نقل بعضي ۱۲ اوقيه و نيم که پانصد درهم مي‌شود، بود. حضرت رسول(ص) در آن موقع ۲۵ سال و حضرت خديجه(س) بنا به اقوال مختلف بين ۴۰ تا ۲۸ سالگي بوده‌اند. بر سر اين جريان، زنان مکه رابطه ا‌شان را با حضرت خديجه(س) قطع و ایشان را تنها گذاشتند.

حضرت خديجه(س) مدت ۲۵ سال در خانه پيامبر اسلام(ص) زندگي کردند و در سال دهم بعثت در دهم ماه رمضان و به مدت کوتاهي بعد از وفات ابوطالب، عمو و سرپرست پيغمبر(ص) از دنيا رفتند. آن سال را عام الاحزان، سال اندوه ها گفته‌اند. مرقد ایشان در حجون مکه در قبرستان ابوطالب کنار قبر عبدالمطلب، ابوطالب و عبد مناف است. پيامبر(ص) درباره ایشان فرمودند: حضرت خديجه(س) شخصي بودند که زماني به من ايمان آورد که همه مرا تکذيب کردند. به جرأت می توان گفت که اگر حمايت‌هاي آن حضرت و مولاي متقيان اميرالمؤمنين(ع) نبود، شايد ما چنين شاهد پيشرفت اسلام نبوديم.

سالروز وفات ام المؤمنین حضرت خدیجه کبری(ص) بر عموم مسلمین تسلیت باد

منبع:فارس(با تلخیص و تغییر)