22/04/1392

دعای روز چهارم ماه مبارک رمضان و شرح مختصر آن

دعای روز چهارم: اللهمّ قوّنی فیهِ على إقامَةِ أمْرِکَ و اذِقْنی فیهِ حَلاوَةَ ذِکْرِکَ وأوْزِعْنی فیهِ لأداءِ شُکْرَکَ بِکَرَمِکَ واحْفَظنی فیهِ بِحِفظْکَ و سِتْرِکَ یـا أبْصَرَ النّاظرین: خدایا نیرومندم نما در آن روز به پا داشتن دستور فرمانت و بچشان در آن شیرینى یادت را و مهیا کن مرا در آن روز براى انجام سپاس‌گذاریت به کـرم خودت و نگهدار مرا در این روز به نگاه‌داریت و پرده‌پوشى خودت اى بیناترین بینایان.

شرح فرازهای دعا:

اللهمّ قوّنی فیهِ علی إقامَةِ أمْرِکَ: خدایا به من قوه بده تا در ماه رمضان بتوانم به خوبی عبادت و امر تو را اطاعت کنم. عبادت قوه می‌خواهد و قوه عبادت غیر از قوه جسمانی است. امام زین‌العابدین(ع) در دعای چهل و چهارم صحیفه سجادیه چنین با خداوند مناجات می‌فرمایند: و اعنا علی صیامه: یعنی خدایا مرا برای روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان یاری فرما، که اگر به مفهوم آن توجه نماییم، می‌بینیم اولاً به پا داشتن روزه در ماه مبارک رمضان، همان اقامه امر خداوند در این ماه می‌باشد، آن هم روزه واقعی که در دعای روز اول مختصراً در مورد آن شرحی داده شد. مجدداً برای فهم بیشتر، اشاره می‌شود به ادامه دعا که آن حضرت می‌فرمایند: بکف الجوارح عن معاصیک، یعنی ما را یاری کن تا بتوانیم اعضای بدن خود را از آلوده شدن به گناه و آنچه مورد پسند تو نیست، بازداریم، که این قسمت از دعا نیز نشان‌دهنده این است که روزه واقعی تنها پرهیز از خوردن و آشامیدن نمی‌باشد، بلکه تمام اعضا و جوارح انسان، باید روزه‌دار باشد. امر به روزه نیز از طرف خداوند امر به روزه واقعی می‌باشد، ثانیاً برای انجام دادن هر امری نیاز به نیرو و قوه الهی داریم چرا که لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم: نیست نیرو و قوتی مگر(از طرف) خداوند بلند مرتبه و بزرگ، و اگر خداوند در این امر ما را یاری نکند، به واقع ما در انجام اعمال(چه عبادی و غیر عبادی) با شکست مواجه خواهیم شد. پس در این روز از خداوند می‌خواهیم که ما را در انجام اوامرش، نیرو و قوت بخشیده و یاریمان نماید.

وَ أَذِقْنِی فِیهِ حَلاَوَةَ ذِکْرِکَ: خدایا در این ماه رمضان یک درخواست دیگر هم از تو دارم و آن این است که حلاوت و شیرینی یاد خودت را به من بچشانی؛ که اگر این‌طور شد، دعای کمیل خواندن هم مزه پیدا می‌کند، دعای ابوحمزه خواندن هم، مزه پیدا می‌کند، دعای افتتاح مزه می‌کند، روزه ماه مبارک رمضان مزه می‌کند و... بدانیم که عبادت هم مزه دارد. در روایت وارد شده است، اگر عالمی به علمش عمل نکند، کم‌ترین عذابی که خدا برای او در نظر می‌گیرد، این است که حلاوت و شیرینی مناجات با خدا از او گرفته می‌شود: إِنَّ أَدْنَی مَا أَنَا صَانِعٌ بِهِمْ أَنْ أَنْزِعَ حَلَاوَةَ مُنَاجَاتِی عَنْ قُلُوبِهِمْ، پس دعا و عبادت مزه دارد.

وَ أَوْزِعْنِی فِیهِ لِأَدَاءِ شُکْرِکَ بِکَرَمِکَ: خدایا به کرمت به من توفیق ادای شکرت را بده؛ شکر به چه معنا است؟ آیا صرف گفتن (الهی شکر)، شکر گفتن است؟ تشکر از خداوند است؟ شکر یعنی اینکه نعمت‌هایی که خداوند تبارک و تعالی به ما داده است را درست و بجا مصرف کنیم؛ در مسیر طاعت و بندگی‌اش استفاده کنیم نه در راه معصیت و نافرمانی. اینکه چشم به نامحرم نگاه نکند، شکر چشم است؛ اگر گوش از آواز حرام و غیبت دوری بکند، شکر گوش سالم است؛ زبان هم اگر غیبت نکند، شکر زبان کرده‌ایم.

وَ احْفَظْنِی فِیهِ بِحِفْظِکَ وَ سِتْرِکَ: خدایا در روز چهارم ماه رمضان من را از گناه حفظ کن و توفیق ترک گناه بده، تو ستارالعیوب هستی، من را حفظم کن تا کسی از گناهان من با خبر نشود.

یَا أَبْصَرَ النَّاظِرِین: ای خدایی که از همه کسانی که نظر می‌کنند، تو بصیرتر هستی؛ ای خدایی که از همه بیناتر هستی، به ما توفیق بده که ما در ماه رمضان گناه نکنیم به حفظ خودت و به ستر خودت. هنگامی که انسان به خداوند توکل نموده و امور خود را به خداوند بسپارد، آن گاه است که خداوند او را از تسلط یافتن شیطان بر او حفظ می‌نماید و هنگامی که انسان از وسوسه‌های شیطانی محفوظ بماند، دیگر گناهی از او سر نخواهد زد و دیگر آن که خداوند ستارالعیوب است، یعنی عیوب انسان‌ها را که سرچشمه از خطا و گناهان آنان دارد، می‌پوشاند، مگر اینکه انسان خود پرده دری نموده و بر اثر اصرار بر گناه و خطا، عیوب خود را برای دیگران آشکار سازد. پس در این روز از خداوندی که بیناترین بینایان است و بر اعمال ما نظارت دارد، می‌خواهیم که ما را از انجام گناهان و پرده دری گناهان محفوظ بدارد.