20/04/1392

برنامه های ماه رمضان ما چه باشد؟

پیامبر اعظم(ص) و فرزندان پاک و مطهرشان، دستورات و سفارش هایی برای بهره گیری هر چه بیشتر از ماه مبارک رمضان دارند که می توان آن را در چند بخش بیان نمود:

*تلاوت قرآن کریم:

بهترین اعمال در شب ها و روزهاى ماه مبارک رمضان، تلاوت قرآن است، زیرا قرآن در ماه مبارک رمضان نازل شده است. در حدیث آمده هر چیزى را بهارى است و بهار قرآن، ماه رمضان است و در ماه هاى دیگر هر ماهى یک بار ختم قرآن سنت است و اقل آن هر شش روز است، ولى در رمضان، هر سه روز یک ختم قرآن سنت است و اگر بتواند روزى یک قرآن ختم کند، خوب است.

*نماز:

1)مستحب است در هر شب از ماه رمضان، دو رکعت نماز خوانده شود، به این نحو که در هر رکعت بعد از حمد، سوره توحید را سه مرتبه بخواند و پس از سلام نماز بگوید: سُبْحانَ مَنْ هُوَ حَفیظٌ لا یَغْفُلُ، سُبْحانَ مَنْ هُوَ رَحیمٌ لا یَعْجَلُ، سُبْحانَ مَنْ هُوَ قائِمٌ لا یَسْهُو، سُبْحانَ مَنْ هُوَ دائِمٌ لا یَلْهُو. سپس هفت مرتبه تسبیحات اربعه و بعد بگوید: سُبْحانَکَ سُبْحانَکَ سُبْحانَکَ، یا عَظیمُ اِغْفِرْ لِىَ الذَّنْبَ الْعَظیمَ. در پایان نیز ده مرتبه صلوات بفرستد بر پیغمبر(ص) و آل او. روایت شده کسى که این دو رکعت نماز را به جا آورد، خداوند متعال، گناهان زیادى را از او بیامرزد.

2)در روایتى از امام صادق علیه السلام آمده است که هر کس در هر شب از ماه رمضان، سوره فتح را در نماز مستحب بخواند، در آن سال از بلاها محفوظ مى ماند.

3)بجا آوردن هزار رکعت نماز در طول شب هاى ماه رمضان. درباره کیفیت بجا آوردن آن روایات مختلف است ولى آنچه در روایت على بن مهران از امام جواد علیه السلام نقل شده و گروه کثیرى از بزرگان آن را پذیرفته اند، چنین است: در دهه اول و دوم ماه مبارک رمضان، در هر شبى بیست رکعت نماز خوانده شود(هر دو رکعت به یک سلام) به این نحو که هر شب، هشت رکعتِ آن بعد از نماز مغرب و دوازده رکعت آن، بعد از نماز عشا و در دهه آخر، در هر شبى سى رکعت خوانده شود، هشت رکعت بعد از مغرب و بیست و دو رکعت، بعد از نماز عشا، که در مجموع هفتصد رکعت مى شود و باقیمانده آن که سیصد رکعت است، در شب هاى قدر خوانده شود، یعنى در شب نوزدهم صد رکعت(به اضافه بیست رکعتى که قبلاً مى خواند) و در شب بیست و یکم صد رکعت(به اضافه سى رکعت) و در شب بیست و سوم نیز صد رکعت(به علاوه سى رکعت) که مجموعاً هزار رکعت مى شود.

*دعا:

سید بن طاووس از امام صادق(ع) و امام کاظم(ع) روایت کرده است که فرمودند: از اول ماه تا آخر ماه مبارک، بعد از هر فریضه این دعا را بخوان: اَللّهُمَّ ارْزُقْنى حَجَّ بَیْتِکَ الْحَرامِ فى عامى هذا وَ فى کُلِّ عامٍ ... و همچنین بعد از هر فریضه این دعا را بخوان: یا عَلِىُّ یا عَظیمُ یا غَفُورُ یا رَحیمُ ...

شیخ کفعمى در مصباح و بلد الامین از حضرت رسول صلى الله علیه وآله نقل کرده که آن حضرت فرمودند: هر کس این دعا را در ماه رمضان بعد از هر نماز واجب بخواند، خداوند متعال گناهان او را مى آمرزد: اَللّهُمَّ اَدْخِلْ عَلى اَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ.... همچنین مرحوم شیخ کلینى در کتاب کافى از ابوبصیر روایت کرده که امام صادق علیه السلام در ماه رمضان این دعا(اَللّهُمَّ اَدْخِلْ عَلى اَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ...) را مى خواندند.

مناجات سحرگاهان با دعای ابوحمزه ثمالی: دعای ابوحمزه ثمالی، دعایی است که وجود مبارک امامِ زین العابدین علیه السلام در تمام سحرهای ماه مبارک رمضان می‌خواندند. شایسته است پیروان عترت طاهرین(علیهم السلام) تأسّی کنند و در سحرها بیدار باشند و این دعای نورانی را قرائت کنند. این دعا در جوامع روایی و حدیثی ما‌ آمده است. در مصباح کَفعَمی و در اقبال سیّدبن طاووس هست. مرحوم سیّدبن طاووس می‌گوید: با سند خاصی که ما به هارون بن موسیِ تلعلُکبُری داریم، او از حسن بن محبوب سراد، و او از ابوحمزه ثمالی نقل می‌کند. ابن هارون بن موسیِ تلعکبُری که ابن طاووس(رضوان الله علیه) سلسله سندش در نقل این دعای نورانی به او ختم می‌شود، از بزرگان حدیث و مورد وثوق است.

دعا طبق بیان نورانی امام سجاد سلام الله علیه بهترین عبادت است و در آیه مبارکه: ادْعُونی اَستَجِبْ لَکُمْ إنَّ الَّذین یَسْتَکْبِرونَ عَنْ عِبادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرین؛ به سه نکته اشاره شده:

1.دعا عبادت است.

2.ترک دعا استکبار است.

3.خداوند مستکبران را، یعنی تارکان دعا را به دوزخ تهدید کرده است.

یعنی تارکان دعا را به دوزخ تهدید کرده است. این بیان از امام سجاد سلام الله علیه در صحیفه سجادیه ایشان نقل شده است.

*ذکر و استغفار:

ذکر صلوات و استغفار از گناهان، در این ماه بسیار تأکید شده. و نیز گفتن کلمه لا اِلهَ إِلّا اللّه. در روایتى مى خوانیم: وقتى ماه مبارک رمضان داخل مى شد، امام زین العابدین علیه السلام، جز به دعا و تسبیح و استغفار و تکبیر، سخن نمى گفتند. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مى فرمودند: براى روزه دار به هنگام افطارش، یک دعاى اجابت شده مى باشد.

*دیگر اعمال مهم

به هنگام افطار، صدقه دهد و روزه داران را افطار دهد، هر چند در صورت عدم توانایى، به تعدادى خرما یا جرعه اى آب باشد، افطار دادن از مستحبات بسیار مؤکد است که سزاوار است مؤمنان آن را فراموش نکنند. از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده است که هر کس در ماه رمضان، مؤمن روزه دارى را افطار دهد، پاداش آزاد کردن بنده مؤمنى را دارد و سبب آمرزش گناهان او مى شود. وقتى که اصحاب پرسیدند، توانِ چنین کارى نداریم، فرمودند: آن کس که توان ندارد، مقدارى شیر یا قدرى آب و یا تعدادى خرما هم بدهد، خداوند به او چنین پاداشى را عطا مى کند.