20/04/1392

55 نکته از توصیه های پیامبر اکرم(ص) درباره ماه مبارک رمضان

پیامبر خدا(ص) در یکی از روزهای آخر ماه شعبان و در آستانه ماه رمضان، خطابه مهمی ایراد فرموده‌اند. حضرت امام رضا(ع) از پدر گرامی خودشان و ایشان از پدران بزرگوارشان، و آنان هم از امیرالمؤمنان امام علی(ع) نقل کرده‌اند که آن حضرت چنین فرمودند:

یکی از روزهای آخر ماه شعبان و در آستانه ماه رمضان، پیامبر خدا(ص)، خطاب به ما، خطبه مهمی خواندند که مضمونش چنین است:

1-ای مردم، ماه خدا، همراه برکت و رحمت و آمرزش گناهان، به شما روی آورده است.

2-ماهی است که از همه ماه‌ها، ارزشمندتر و با فضیلت‌تر است.

3-روزهایش ارزشمندترین روزها است.

4-شب‌هایش با فضیلت‌ترین شب‌هاست.

5-ساعت‌هایش از همه ساعت‌ها ارزشمند‌تر و ارجمندتر است.

۶-ماهی است که شما به میهمانی خدا دعوت شده‌اید.

7-و خدا شما را در این ماه گرامی داشته است.

۸-نفس‌های شما در ماه رمضان تسبیح است.

9-و خوابتان عبادت خداست.

10-و عمل شما مورد قبول درگاه خداست.

11-و دعایتان در این ماه عزیز مستجاب است.

۱۲-با نیت‌های درست و دل‌های پاک، خواسته‌هایتان را از خدا بخواهید.

۱۳-و بخواهید که شما را در این ماه به گرفتن روزه، توفیق دهد.

۱۴-و نیز به تلاوت قرآن موفق سازد.

۱۵-انسان شقی کسی است که در این ماه مورد بخشش و آمرزش خدا قرار نگیرد.

۱۶-با گرسنگی و تشنگی این ماه، به یاد گرسنگی و تشنگی قیامت بفتید.

17-و به فقرا و محرومان صدقه بدهید.

۱۸-در ماه رمضان به بزرگانتان احترام کنید.

19-و به کودکان و افراد کوچک‌تر، از هیچ محبتی دریغ نورزید.

20-در این ماه بیشتر صله رحم نمایید.

2۱-زبان خود را از گفتار ناپسند و زشت نگهدارید.

۲۲-و از آنچه خدا بر شما حلال نکرده است، چشمانتان را ببندید.

23-و آن چه را که شنیدنش بر شما حلال نیست، گوش ننمایید.

2۴-و به یتیمان مهر و محبت کنید تا بر یتیمان شما مهرورزند.

۲۵-و از گناهانتان توبه کنید.

26-به هنگام نماز، دو دست خود را به دعا به پیشگاه خدا بلند کنید.

27-چه آن که آن لحظه‌ها بهترین لحظه‌هاست.

28-خداوند در آن لحظات با مهر و لطف بر بندگان می‌نگرد.

29-و اگر از او درخواست کنند، جواب می‌دهد.

30-و وقتی او را بخوانند، لبیک می‌گوید.

31-و دعای آنان را اجابت می‌کند.

32-ای مردم! جانتان در گروه اعمال شماست، با طلب مغفرت از خدا، آزادش کنید.

۳۳-و شانه‌های شما از وزر و وبال گناه و زشتی‌های سنگینی می‌کند، با سجده‌های طولانی، آن وزر و وبال را سبک کنید.

34-بدانید که خداوند به عزت خود قسم یاد کرده است که نمازگزاران و سجده کننده‌گان را عذاب نکند.

۳۵-ای مردم! هر کسی از شما روزه‌دار مؤمنی را افطار دهد، چنان است که گویا بنده‌ای را آزاد کرده، و خداوند از لغزش‌های گذشته‌اش می‌گذرد.

36-یکی عرض کرد! ای رسول خدا(ص)، همه ما قدرت افطاردادن و سیرکردن شکم افراد را نداریم.

37-پیامبر(ص) فرمودند: با پاره‌ خرما، و مقداری آب، آتش را از خود دور کنید.

۳۸-ای مردم! اگر کسی در این ماه اخلاق خودش را نیکو و اصلاح کند، جواز عبور از پل صراط برای او خواهد بود.

39-و آن کسی که در این ماه بر زیردستان خود آسان گرفته و سخت گیری نکند، خداوند حساب را بر او آسان می‌گیرد.

40-و کسی که در این ماه مردم از شرش در امان باشند، خداوند در قیامت غضب خود را از او باز می‌دارد.

41-و کسی که یتیمی را نوازش نماید، در قیامت مورد نوازش خداوند خواهد بود.

۴۲-و کسی که صله رحم کند، خداوند رحمتش را در قیامت بر او فرومی‌فرستد.

43-و کسی که قطع رحم کند، خداوند رحمتش را در قیامت از او دور دارد.

44-و کسی که یک نماز مستحبی به قصد اطاعت و بندگی به جا آورد، خداوند برآت آزادی از آتش جهنم را برای او صادر می‌کند.

۴۵-و کسی که یک واجب را انجام دهد، ثواب 70 واجب به او داده می‌شود.

46-و کسی که در این ماه بر من زیاد درود فرستد، خداوند کفه میزان عمل نیک او را در قیامت سنگین می‌کند.

47-و کسی که یک آیه در این ماه از قرآن تلاوت کند، پاداش یک ختم قرآن را خواهد داشت.

۴۸-ای مردم، درهای بهشت در این ماه باز است، از خدا درخواست کنید که آن را بر روی شما نبندد.

۴۹-و درهای جهنم بر روی شما بسته است، از خداوند بخواهید که آن را بر روی شما نگشاید.

50-و شیطان در این ماه درغل و زنجیر است، از خداوند بخواهید که آن را بر شما مسلط نکند.

۵۱-امیرالمؤمنین(ع) گفتند: از جا برخاستم و عرض کردم: ای رسول خدا(ص)، کدام عمل در این ماه ارزشمند‌تر است؟ فرمودند: ای ابالحسن، ارجمندترین عمل در رمضان آن است که انسان از آن چه خدا حرام کرده است، دوری جوید. آن گاه گریه کردند. عرض کردم: چه چیزی باعث گریه شما شد؟ فرمودند: علی جان، گریه من برای این است که در این ماه، در حالی که به نماز ایستاده‌ای، فرق سرت به دست شقی‌ترین انسان شکافته می‌شود، و محاسن شریف تو خضاب می‌گردد. امیرالمؤمنین(ع) عرض کردند: ای رسول خدا(ص)، آیا دین من سالم است؟ رسول خدا(ص) فرمودند: آری، در سلامت کامل دینی قرار داری.

52-سپس فرمودند: یا علی، قاتل تو، قاتل من است، و کسی که بر تو غضب کند، بر من غضب کرده است.

53-و کسی که به تو دشنام دهد، به من دشنام داده است، تو برای من به منزله جان من هستی، روح تو از روح من است و طینت تو از طینت من است.

54-خدای تبارک و تعالی، من و تو را آفرید و انتخاب کرد.

55-مرا برای نبوت و پیامبری، و تو را برای امامت امت اسلامی اختیار کرد، و هر کسی امامت تو را انکار کند، در حقیقت منکر نبوت من شده است.منبع:(ایسنا به نقل از بحار/ ج۹۶/ص۱۵۷ و ۳۵۸؛ عیون أخبار الرضا/ ج۱/ص۲۹۵)