22/02/1392

چیزی با چیزی نیامیخته است که بهتر از حلم با علم باشد

امروز روز ولادت حضرت امام باقر(ع) است.

نام مبارك ایشان محمد، لقب آن حضرت باقر يا باقرالعلوم، بدين جهت كه:درياى دانش را شكافتند و اسرار علوم را آشكارا ساختند. القاب ديگرى مانند شاكر و صابر و هادى نيز براى آن حضرت ذكر كرده اند كه هريك بازگوينده صفتى از صفات آن امام بزرگوار بوده است. كنيه: ابوجعفر؛ مادر گرامیشان:حضرت فاطمه دختر امام حسن مجتبى(ع)می باشند. بنابراين نسبت آن حضرت از طرف مادر به سبط اكبر حضرت امام حسن(ع)و از سوى پدر به امام حسين(ع) مي رسد. پدر بزرگوارشان نیز حضرت سيدالساجدين، امام زين العابدين حضرت على بن الحسين(ع) هستند.

دوران امامت امام محمد باقر(ع)از سال 95 هجرى كه سال شهادت امام زين العابدين (ع) است، آغاز شد و تا سال 114 ه. يعنى مدت 19 سال و چند ماه ادامه داشته است. در دوره امامت امام محمد باقر(ع) و فرزندشان امام جعفرصادق(ع) مسائلى مانند انقراض امويان و بر سر كار آمدن عباسيان و پيدا شدن مشاجرات سياسى و ظهور سرداران و مدعيانى مانند ابوسلمه خلال و ابومسلم خراسانى و ديگران مطرح است. ترجمه كتاب هاى فلسفى و مجادلات كلامى در اين دوره پيش مي آيد، و عده اى از مشايخ صوفيه و زاهدان و قلندران وابسته به دستگاه خلافت پيدا مي شوند. قاضي ها و متكلمانى به دلخواه مقامات رسمى و صاحب قدرتان پديد مي آيند و فقه و قضاء و عقايد و كلام و اخلاق را - بر طبق مصالح مراكز قدرت خلافت- شرح و تفسير مي نمايد و تعليمات قرآنى - به ويژه مسأ له امامت و ولايت را كه پس از واقعه عاشورا و حماسه كربلا، افكار بسيارى از حق طلبان را به حقانيت آل على(ع) متوجه كرده بود و پرده از چهره زشت ستمكاران اموى ودين به دنيا فروشان برگرفته بود، به انحراف مي كشاندند و احاديث نبوى را دربوته فراموشى قرار مي دادند. برخى نيز احاديثى به نفع دستگاه حاكم جعل كرده و يا مشغول جعل بودند و يا آنها را به سود ستمكاران غاصب خلافت دگرگون مي نمودند. اينها عواملى بود بسيار خطرناك كه بايد حافظان و نگهبانان دين در برابر آنهابايستند و بدين جهت امام محمد باقر(ع) و پس از ایشان، امام جعفر صادق(ع)از موقعيت مساعد روزگار سياسی، براى نشر تعليمات اصيل اسلامى و معارف حقه بهره جستند و و دانشگاه تشيع و علوم اسلامى را پايه ريزى نمودند. زيرا اين امامان بزرگوار و بعد شاگردانشان وارثان و نگهبانان حقيقى تعليمات پيامب(ص) و ناموس و قانون عدالت بودند و مي بايد به تربيت شاگردانى عالم و عامل و يارانى شايسته و فداكار دست يازند و فقه آل محمد(ص) را جمع و تدوين و تدريس كنند. به همين جهت محضر امام باقر(ع) مركز اجتماع علماءودانشمندان و راويان حديث و خطيبان و شاعران به نام بود. احادیث و روایات زیادی از آن حضرت نقل شده، از جمله فرموده اند:

چیزی با چیزی نیامیخته است که بهتر از حلم با علم باشد. (بحارالانوار،داراحياء الترا العربي ،ج75،ص(172)