تعداد بازدید :10191247

11/02/1392

روز کارگر گرامی باد

گرامیداشت روز جهانی کارگر، تعظیم کار و تلاش کسانی است که در راه سعادت و سربلندی و پیشرفت امور جامعه، قدم برمی دارند.

توجه به جایگاه و اعتبار کارگران در جامعه اسلامی از مهمترین موضوعاتی است که در نگاه قرآن و حضرات معصومین(ع) به وضوح تشریح و تبین شده است. گرامیداشت روز جهانی کارگر، تعظیم کار و تلاش کسانی است که در راه سعادت و سربلندی و پیشرفت امور جامعه، قدم بر می دارند و نه این که قدر و منزلت کارگر به یک روز یا ایام خاصی محدود گردد، بلکه به فرموده بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) هر روز، روز کارگری و کارگران است و عالم از کار و کارگر تشکیل شده است.

نگاهی که اسلام به بحث کار و کارگر دارد، فارغ از تمام ویژگی‌های مادی این حوزه، نگاهی بسیار معنوی است و كارگر از ديدگاه اسلام، بسيار محترم و ارزشمند است. كارگران از شريف‌ترين انسان هاي اجتماع هستند، به طوري كه رسول گرامي اسلام(ص) و اميرالمؤمنين ‌علي(ع) و ساير امامان معصوم(علیهم السلام) از كار كردن‌ به عنوان عملي دنيوي و اخروي كه داراي اجر و ثواب بسيار است، ياد نموده و نسبت به آن توصيه‌هاي بسيار كرده‌اند. در اين آموزه‌ها، به كارگري كه براي اداره زندگي خانواده‌اش سعي و تلاش مي‌كند، عنوان جهاد كننده در راه خدا اطلاق شده است. امامان و پيشوايان دين(علیهم السلام) در سخن و در عمل به موضوع كار و اشتغال تأكيد داشته و از بيكاري به شدت دوري كرده‌اند. در روايات آمده است كسي كه به كار و تلاش مشغول است، از كسي كه كار را رها كرده و به عبادت خدا مشغول است، اجر و پاداشي فزون‌تر دارد.

اسلام طبقه کارگر را با بهترین و شریف ترین صفات ستوده است. این دین آسمانی به کاری که با انگیزه کسب درآمد حلال برای اداره آبرومندانه زندگی همراه باشد، اجر و ثواب جهاد در راه خدا می دهد. در این باره از امام صادق(علیه السلام) روایت شده است که: کسی که برای تهیه معاش خانواده اش، از فضل الهی روزی می جوید، برای او پاداشی بزرگ تر از پاداش مجاهد در راه خدا است. همچنین قائل شدن اجر شهید برای کسی که در راه کسب معاش حلال خود و خانواده‌اش کشته شود، حاکی از جایگاه رفیع کار و تلاش در اسلام می باشد.

از نظر جهانی، مناسبت اول مه به عنوان روز کارگر به این لحاظ بوده است که در چهارم ماه مه سال ۱۸۸۶، و در چهارمین روز اعتصاب و تجمع کارگران آمریکایی در شهر شیکاگو، پلیس به روی آنان آتش گشود که شماری کشته، عده‌ای مجروح و بعدا چهارتن نیز اعدام شدند. کارگران اعتصابی خواستار تعدیل شرایط کار و کاهش ساعات روزانه کار از ده ساعت به ۸ ساعت بودند. قرار بود که اول ماه مه ۱۸۸۶ در آمریکا، کاهش ساعات کار به هشت ساعت در روز، به اجرا درآید که چنین نشد و در نتیجه، کارگران در گوشه و کنار این کشور دست به تظاهرات زدند و در یک‌هزار و دویست کارخانه و کارگاه، اعتصاب صورت گرفت و سرانجام کار به برخورد پلیس رسید. با رسیدن اخبار مربوط به این تظاهرات، کشتار و اعدام به سایر کشورها، در گوشه و کنار جهان مراسم یادبود برگزار و هر سال هم تکرار شد که به تدریج اول ماه مه، روز جهانی کارگر عنوان گرفت.