03/12/1391

سالروز وفات کریمه اهل بیت(علیهم السلام) حضرت فاطمه معصومه(س) تسلیت باد

امروز روز وفات حضرت معصومه(س)است. نام شريف آن بزرگوار فاطمه و مشهورترين لقب آن حضرت، معصومه است. پدر بزرگوارشان امام هفتم شيعيان حضرت موسى بن جعفر(ع) و مادر مكرمه اشان حضرت نجمه خاتون(س) می باشد که مادر امام هشتم(ع) نيز هستند.

ولادت آن حضرت در روز اول ذيقعده سال ١٧٣ هجرى قمرى در مدينه منوره واقع شده است. ديرى نپاييد كه در همان سنين كودكى مواجه با مصيبت شهادت پدر گرامى خود در حبس هارون در شهر بغداد شدند و از آن پس تحت مراقبت و تربيت برادر بزرگوارشان حضرت على بن موسى الرضا(ع) قرارگرفتند. در سال ٢٠٠ هجرى قمرى در پى اصرار و تهديد مأمون عباسى سفر تبعيد گونه حضرت رضا(ع) به مرو انجام شد و آن حضرت بدون اين كه كسى از بستگان و اهل بيت خود را همراه ببرند، راهى خراسان شدند.یك سال بعد از هجرت برادر، حضرت معصومه(س) به شوق ديدار برادر و اداي رسالت زينبي به همراه عده اى از برادران و برادرزادگان به طرف خراسان حركت كردند و در هر شهر و محلى، مورد استقبال مردم واقع مى شدند. اينجا بود كه آن حضرت نيز همچون عمه بزرگوارشان حضرت زينب(س)، پيام مظلوميت و غربت برادر گراميشان را به مردم مؤمن و مسلمان مى رساندند و مخالفت خود و اهل بيت(علیهم السلام) را با حكومت حيله گر بنى عباس اظهار مى كردند. بدين جهت تا كاروان حضرت به شهر ساوه رسيد، عده اى از مخالفان اهل بيت(علیهم السلام) كه از پشتيبانى مأموران حكومت برخوردار بودند، سر راه را گرفتند و با همراهان حضرت وارد جنگ شدند. در نتيجه تقريبا همه مردان كاروان به شهادت رسيدند، حتى بنا بر نقلى حضرت(س) معصومه را نيز مسموم كردند.

به هر حال، يا بر اثر اندوه و غم زياد از اين ماتم و يا بر اثر مسموميت از زهر جفا، حضرت فاطمه معصومه(س) بيمار شدند و چون ديگر امكان ادامه راه به طرف خراسان نبود، قصد شهر قم را نمودند. پرسيدند: از اين شهر ساوه تا قم چند فرسنگ است؟ آن چه بود جواب دادند؛ فرمودند: مرا به شهر قم ببريد، زيرا از پدرم شنيدم كه مى فرمود: شهر قم مركز شيعيان ما است. بزرگان شهر قم وقتى از اين خبر مسرت بخش مطلع شدند، به استقبال آن حضرت شتافتند و در حالى كه موسى بن خزرج بزرگ خاندان اشعرى زمام ناقه آن حضرت را به دوش مى كشيد و عده فراوانى از مردم پياده و سواره گرداگرد كجاوه حضرت در حركت بودند، حدودا در روز ٢٣ ربيع الاول سال ٢٠١ هجرى قمرى حضرت وارد شهر مقدس قم شدند. سپس در محلى كه امروز ميدان مير ناميده مى شود، شتر آن حضرت در جلو در منزل موسى بن خزرج زانو زد و افتخار ميزبانى حضرت، نصيب او شد. آن بزرگوار به مدت ١٧ روز در اين شهر زندگى كردند و در اين مدت مشغول عبادت و راز و نياز با پروردگار متعال بودند. محل عبادت آن حضرت در مدرسه ستيه به نام بيت النور، هم اكنون محل زيارت ارادتمندان آن حضرت است.

سرانجام در روز دهم ربيع الثانى و بنا بر قولى دوازدهم ربع الثانى سال ٢٠١ هجرى، پيش از آن كه ديدگان مباركشان به ديدار برادر روشن شود، در ديار غربت و با اندوه فراوان، ديده از جهان فروبستند و شيعيان را در ماتم خود به سوگ نشاند. مردم قم با تجليل فراوان پيكر پاك آن حضرت را به سوى محل فعلى كه در آن روز بيرون شهر و به نام باغ بابلان معروف بود، تشييع نمودند. همين كه قبر مهيا شد، در اين كه چه كسى بدن مطهر آن حضرت را داخل قبر قرار دهد، دچار مشكل شدند، كه ناگاه دو تن سواره كه نقاب به صورت داشتند، از جانب قبله پيدا شدند و به سرعت نزديك آمدند و پس از خواندن نماز، يكى از آن دو وارد قبر شد و ديگرى جسد پاك و مطهر آن حضرت را برداشت و به دست او داد تا در دل خاك نهان سازد. آن دو نفر پس از پايان مراسم، بدون آن كه با كسى سخن بگويند، بر اسب هاى خود سوار و از محل دور شدند. بنا به گفته بعضي از علما به نظر مى رسد كه آن دو بزرگوار، دو حجت پروردگار حضرت رضا(ع) و امام جواد(ع) باشند، چرا كه معمولا مراسم دفن بزرگان دين با حضور اولياء الهي انجام شده است. پس از دفن حضرت معصومه(س) موسى بن خزرج سايبانى از بوريا بر فراز قبر شريفشان قرار داد تا اينكه حضرت زينب فرزند امام جواد(ع) به سال ٢٥٦ هجرى قمرى اولين گنبد را بر فراز قبر شريف عمه بزرگوارشان بنا كردند و بدين سان تربت پاك آن بانوى بزرگوار اسلام قبله گاه قلوب ارادتمندان به اهل بيت(علیهم السلام) و دارالشفاي دلسوختگان عاشق امامت شد.

احادیثی پیرامون حضرت معصومه(س)

امام صادق(ع):خداوند حرمى دارد كه مكه است، پيامبر حرمى دارد و آن مدينه است و حضرت على(ع) حرمى دارد و آن كوفه است و قم، كوفه كوچك است كه از 8 درب بهشت، سه درب آن به قم باز مى شود. زنى از فرزندان من در قم از دنيا مى رود كه اسمش فاطمه دختر موسى(ع) است و به شفاعت او همه شيعيان من وارد بهشت مى شوند.

امام رضا(ع): كسى كه حضرت فاطمه معصومه(س) را زيارت كند، پاداش او بهشت است.

امام جواد: كسى كه عمه ام را در قم زيارت كند، پاداش او بهشت است.

امام صادق(ع):كسى كه آن حضرت را زيارت كند، در حالى كه آگاه و متوجه شأن و منزلت او باشد، بهشت پاداش اوست.

امام صادق(ع): آگاه باشيد كه حرم و حرم فرزندان بعد از من قم است.

امام رضا(ع):هركس معصومه(س) را در قم زيارت كند، مانند كسى است كه مرا زيارت كرده است.(اين لقب، كه از سوى امام معصوم(ع) به اين بانوى بزرگوار داده شده، گوياى جايگاه والاى ايشان است.)

امام رضا(ع):هركس نتواند به زيارت من بيايد، برادرم را در رى يا خواهرم را در قم زيارت كند كه ثواب زيارت مرا در مى يابد.