02/12/1391

شبیه سازی نرم افزاری واکنش های شیمیایی توسط عضو هیأت علمی دانشگاه

دکتر مهدی بیات متخصص جوان شیمی محاسباتی در کشور، توانسته است با استفاده از شبیه‌سازی نرم‌افزاری، نتایج واکنش‌های شیمیایی پیوندها را پیش‌بینی کند.

وی که شیمی را از لوله‌ها و ظرف‌های مرسوم آزمایشگاهی خارج کرده است، در گفت‌وگوی خود با خبرنگار علمی ایسنا توضیح داد: در شیمی محاسباتی با استفاده از نرم‌افزارهای کوانتومی، می‌توان داده‌هایی که در آزمایشگاه‌های شیمیایی به دست می‌آید را شبیه‌سازی کرد. به گفته این پژوهشگر در این شبیه‌سازی‌های سعی بر این است که داده‌های تئوری و داده‌های عملی به یکدیگر نزدیک شوند و این شبیه‌سازی‌ها به تدریج به سمتی پیش ‌رود که دیگر نیازی به انجام آزمایش‌های شیمی نباشد و واکنش‌های شیمیایی تماماً قابل پیش‌بینی باشند.

دکتر بیات مطالعات تئوری بر واکنش‌های تراکمی بین تعدادی از پلی‌آمین‌ها و دی‌کتون‌ها یا دی‌آلدئیدها و پروتون‌خواهی کمپلکس‌های آنها را در ایران زیر نظر دکتر صالح زاده از اساتید دانشگاه و بررسی خصلت پیوند در تعدادی از کمپلکس‌ها را با استفاده از نرم‌افزار در فرصت مطالعاتی خود در آلمان زیر نظر پروفسور گرنوت فرنکینگ(Gernot Frenking) انجام داده است. وی در بخش دوم تحقیقات خود در آلمان خصلت‌های پیوندهای پای و سیگما و همچنین اوربیتال‌های شرکت‌کننده در این پیوندها را به صورت کامل بررسی کرده است.

زمینه تحقیقاتی دکتر بیات که در واقع تز دکتری اوست، از زمان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته شیمی مورد علاقه‌ وی بوده و هم‌اکنون به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه نیز بر همین زمینه علمی متمرکز شده است. این شیمی‌دان با اشاره به اینکه از مجموعه پروژه او تاکنون 31 مقاله ISI چاپ شده است، توضیح داد: نتایج بخش‌های مختلف این پروژه نیز تاکنون در بیش از 60 سمینار ارائه شده که در برخی از آنها به عنوان همکار، حضور داشته‌ام. وی افزود: این طرح، یک طرح بنیادی و در عین حال کاربردی برای شیمی‌دان‌هاست. برای شیمی‌دان‌ها دانستن خصلت پیوندها و واکنش‌ها بسیار مهم است چرا که بسیاری از آزمایش‌ها در محیط آزمایشگاه‌ها با هزینه بالایی انجام می‌شوند و ممکن است انجام آنها در محیط واقعی به محیط زیست و سلامت آسیب برساند.

به گفته این محقق با اینکه شبیه‌سازی نرم‌افزاری در شیمی محاسباتی، شاخه‌ای نوپاست اما بسیاری از شرکت‌های معتبر دنیا با استفاده از این شبیه‌سازی‌ها، سعی در کنار گذاشتن آزمایش‌های شیمیایی، پیش از صنعتی کردن طرح‌ها دارند. دکتر بیات گفت: بررسی خصلت‌های پیوندی از سوی دیگر موضوع مورد علاقه شیمی‌دان‌های معدنی است که نتایج خوبی را در اختیار آنها می‌گذارد. همچنین کسانی که در حوزه بیوشیمی کار می‌کنند، می‌توانند با استفاده از این بررسی ها اثر برهم‌کنش کمپلکس‌های فلزات و یا سایر ترکیبات(به عنوان یک برهم‌کنش دهنده و یا احتمالا یک دارو) را بر روی تعدادی از ویروس‌ها و ترکیباتی از این قبیل بررسی و نتیجه‌گیری کنند که کدام‌ یک از گونه‌ها می‌تواند بهترین عملکرد را داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه نتایج این شبیه‌سازی‌ها پیش از چاپ در مجلات بین‌المللی با نتایج آزمایشات عملی مقایسه شده‌است، تصریح کرد: برای آنکه نتایج این کارها مورد قبول مجلات بین‌المللی قرار گیرد، باید نتایج آن با داده‌های عملی مقایسه می‌شد که برای این کار از نتایج سایر پژوهشگرانی که پیش از این کار را در محیط آزمایشگاه انجام داده بودند، استفاده کردیم که نتایج فوق‌العاده به یکدیگر نزدیک بودند و این تأییدیه بسیار خوبی برای کار بود. این شیمی‌دان ادامه داد:همچنین توانستیم بر اساس ارتباط بسیار خوبی که بین نتایج تئوری و تجربی وجود داشت، خواص سایر ترکیباتی را که هیچ داده‌ای برای آنها در محیط تجربی گزارش نشده بود نیز پیش‌بینی کنیم که اگر قرار است واکنشی انجام شود، چه ویژگی‌هایی خواهد داشت.

این عضو هیأت علمی دانشگاه با بیان این مطلب که شیمی محاسباتی شاخه‌ای بسیار بکر و جدید است، خاطرنشان کرد: این حوزه به دلیل بررسی خواص مولکول‌ها می‌تواند شیمی را به صورت محسوس‌تر به دانشجویان یاد بدهد، به همین دلیل افزوده شدن آن به فهرست دروس دانشجویان کارشناسی شیمی ضروری است، ضمن اینکه شیمی محاسباتی هم در تحقیقات آینده دانشجویان به کار می‌آید و هم دید شیمیایی آنها را عمیق‌تر می‌کند.