07/11/1391

وحدت از نگاه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری

میلاد پیامبر نور و رحمت(ص) به روایت اهل سنت در دوازدهم و به روایت اهل تشیع در هفدهم ربیع الاول اتفاق افتاده است. امام خمینی(ره) که از منادیان وحدت جوامع اسلامی بود، به منظور وحدت هرچه بیشتر جامعه اسلامی، هفته مابین این دو روز را به نام هفته وحدت نامگذاری نمود.

در ادامه بخش هایی از سخنان امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب درباره وحدت درج شده است:

*باید وحدت داشته باشیم و آن را ادامه دهیم. باید به حرف کسانی که از تفرقه صحبت می کنند، به هیچ وجه گوش ندهیم. آنهایی که وحدت را هدف قرار می دهند، فساد می کنند. اگر می خواهید وحدت داشته باشید، به حرف آنهایی که فساد می کنند، گوش ندهید. اگر می خواهید حرف تفرقه افکنان در شما اثر نکند، معنویت داشته باشید و الهی باشید. حرف تفرقه افکنان در کسانی اثر می کند که در معنویت سستی داشته باشند.

*حدود 150 سال است که بزرگان آگاه جهان اسلام از وحدت در برابر استعمارگران غربی سخن گفته و تفرقه را بزرگ ترین مشکل جهان اسلام اعلام کرده اند ولی هنوز نیز مسأله تفرقه مسلمانان بزرگ ترین مشکل جهان اسلام محسوب می شود. این موضوع نشان می دهد که جهان اسلام راهبرد مقابله با تفرقه و تلاش برای وحدت را آن طور شایسته می باشد، به پیش نبرده است، در حالی که استعمارگران و دشمنان اسلام راهبرد ایجاد تفرقه را که مهم ترین ابزار سلطه آنها بر جهان اسلام است، تاکنون به خوبی به پیش برده و اکنون نیز مسلمانان را با مشکل تفرقه درگیر نموده اند.

*تفرقه جهان اسلام ضامن غلبه تاریخی دشمنان بر مسلمانان شده است و تا زمانی که این معادله منحوس برقرار می باشد، امیدی برای خروج جهان اسلام از زیر سلطه غرب وجود ندارد. بنابراین تمام اهتمام مسلمانان باید صرف برهم زدن این معادله باشد و آن دسته از نیروها و هسته های مقاومت اسلامی که اهداف اسلامی دارند، باید به جای پرداختن به یکدیگر و دامن زدن به نزاع های فرقه ای، متعهدانه و متحدانه به دشمن مشترک بیندیشند.

*از انبوه مزدوران استعمار که در داخل جوامع اسلامی هستند و گاهی در جامه روشنفکر و فعال سیاسی، گاهی در لباس تعصب و حمیت جنون آمیز دینی، گاهی در کسوت خرافه سازی و خرافه بازی و گاهی به ریا در لباس مفتیان و عالمان ظاهر شده اند، انتظاری نیست که به وحدت بیندیشند، زیرا بنیاد همه اینها و بنیاد همه حکام مزدور به دست استعمار است، بنابراین خود مسلمانان باید بدون توجه به غوغاهای تفرقه آمیز مزدوران استعمار، دست وحدت به هم بدهند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی:

*آنچه که براى ما مسلمان ها مهم است، این است که معرفت خود را نسبت به اسلام و پیغمبر گرامى اسلام(ص)، زیاد کنیم. امروز در دنیاى اسلام یکى از دردهاى بزرگ، درد تفرقه و جدایى است. محور وحدت عالم اسلام، مى‏تواند وجود مقدّس پیغمبر(ص)–نقطه اعتقاد همه؛ نقطه تمرکز عواطف همه انسانها– باشد. ما مسلمان ها هیچ نقطه‏اى را به این روشنى و به این جامعیت –مثل وجود مقدّس پیغمبر(ص)– نداریم؛ که هم مسلمان ها به او معتقدند، هم علاوه بر اعتقاد، یک پیوند عاطفى و معنوى، دل ها و احساسات مسلمانان را به آن وجود مقدّس، متّصل کرده است. این بهترین مرکز وحدت است.

*یکى از صدقات جاریه انقلاب که به برکت ذهن بیدار امام راحل رضوان اللَّه تعالى علیه تحقّق پیدا کرد، این بود که ایام ولادت نبىّ اکرم علیه و على آله الصّلاة و السّلام، به عنوان ایام وحدت معرفى شد. از این جهت این مسأله جالب است که وحدت اسلامى یک آرزوست. بعضى واقعاً این آرزو را دارند، بعضى هم یک حرفى مى‏زنند؛ لقلقه لسانى است. به هر صورت این آرزو، یک راه عملى لازم دارد. هیچ آرزویى بدون مجاهدت و تلاش تحقّق پیدا نمى‏کند و وقتى که ما به راه هاى عملى براى این مقصود و این آرزو فکر مى‏کنیم، یکى از بهترین ها و بزرگترین ها، همین شخصیت عظیم الشّأن عالم خلقت، یعنى وجود مبارک پیامبر گرامى(ص) و مرکزیّت این بزرگوار براى عواطف و عقاید عامّه مسلمین است.

*امروز دنیاى اسلام، به خصوص به احیاى یاد پیامبر بزرگوار اسلام(ص) از همیشه محتاج تر است؛ بشریت هم محتاج همین نام مبارک و یاد مبارک و تعالیم مبارک است؛ لیکن قبل از آن که ما بخواهیم به کلّ بشریت بپردازیم، دنیاى اسلام باید این سرمایه عظیم معنوى خود را بازشناسى کند. مثل ملت هایى که قرن ها بر روى منابع مادّىِ ناشناخته خودشان گرسنه خوابیدند، تا دیگران آمدند منابع آنها را غارت کردند، امروز دنیاى اسلام در کنار ذخایر عظیم معنوىِ خود، با مشکلات فراوانى دست و پنجه نرم مى‏کند و مى‏گذراند؛ در حالى که این ذخایر عظیم و منابع بزرگ، مى‏تواند او را نجات دهد و به او کمک کند.

*بزرگترین تبلیغ براى اسلام، شاید همین باشد که ما چهره‏ى پیامبر اسلام(ص) را براى بینندگان و جویندگان عالم روشن کنیم و بسیار بجاست قبل از آن که دشمنان و مخالفان، با روش هاى و شیوه‏هاى فرهنگى و هنرى پیچیده‏ خود، چهره‏ آن بزرگوار را در اذهان مردمِ بى‏خبرِ عالم مخدوش کنند، مسلمانانِ هنرمند و مطلع و وارد به شیوه‏هاى گوناگون در عالم، با بیان و تبلیغ و تبیین راجع به آن شخصیت معظّم و مکرّم، کار علمى و فرهنگى و هنرى و تبلیغى بکنند. اینها کارهاى لازمى است.