تعداد بازدید :10191011

01/10/1391

توسعه دانش بنیان باید پژوهش محور باشد

تولید ثروت از دانش و بیمه پژوهش و نوآوری، یک ضرورت است.

دکتر زلفی‌گل با بیان این مطلب در مراسم استانی اختتامیه هفته پژوهش که صبح 5شنبه 30 آذر ماه در دانشگاه بوعلی سینا برگزار شد، بیان داشت: تولید ثروت از دانش و بیمه پژوهش و نوآوری، یک ضرورت است که با گذشت 33 سال از پیروزی انقلاب، هنوز این موارد را نداریم و باید در مجلس تصویب شود تا طرح‌ها به نتیجه برسد. وی در ادامه با بیان اینکه ما در اهداف تعیین شده خود مشکل داریم، تصریح کرد: در برخی مواقع اهداف ما، انحرافی است، چرا که اگر هدف ما تولید مقاله و کتاب باشد، جهش ما درست نیست، بلکه باید تولید ثروت از دانش باشد. او ادامه داد: امروز در دنیا مساحت جغرافیایی تعیین‌کننده میزان اثربخشی کشورها در مناسبت‌های اقتصادی دنیا نیست، بلکه امروز در دنیا نقشه تولید علم، فن و ثروت را ترسیم می‌کنند و این نقشه سهم هر کس را مشخص می‌کند. وی گنج کنونی دنیا را علم و تولید دانست و افزود: همه ما باید یادمان باشد که در علم تافته جدابافته نیستیم، به طوری که باید هم تولید علم داشته و هم بر علم دنیا بیفزائیم. وی با بیان اینکه علم عنکبوت‌وار علم نیست، تأکید کرد: امروزه علمی علم است که در دنیای اقیانوس علم جهان وارد شود که این اقیانوس متعلق به همه است و هر کس می‌تواند به آن علم بیفزاید.

رئیس دانشگاه با بیان اینکه در سال 2011 رشد علمی ایران نسبت به ترکیه تقریبا برابر شده است، افزود: در سال 2009 ایران از فقر علمی نجات یافت و سهم بیشتری را در تولید علم دنیا کسب کرد، به طوری که در سال 2011 توانستیم رتبه 17 را در جهان کسب کنیم. وی با اشاره به اینکه نظام به دنبال تدوین برنامه و سند علمی است، افزود: هدف از نوشتن برنامه چشم‌انداز و سند این است که ما اهداف خود را بشناسیم و بدانیم که به چه سمت و سویی در حال حرکت هستیم. وی حصول پیشرفت را با افزایش سرمایه‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی و فکری میسر دانست و گفت: در کشور ما بر اساس قانون اساسی، پیشرفت عدالت‌محور مهم است و پیشرفتی مطلوب است که شکاف اجتماعی ایجاد نکرده و بتواند آثار پیشرفت را در زندگی مردم متجلی سازد.

دکتر زلفی‌گل گفت: امروز به این نتیجه رسیده‌ایم که توسعه‌ای باید در اسناد بالادستی صورت گیرد که شامل همه توسعه های فرهنگی، اقتصادی و سیاسی باشد. به گفته وی، توسعه‌ای که دانش‌بنیان و قابل تقابل با دنیا و رقابت‌پذیر باشد، مهم است و باید خواص، مغز متفکر آن باشد و توده مردم، بهره‌بردار از آن باشد. وی تصریح کرد: توسعه پایدار موجب عدم افت سرمایه‌های ملی، عدم آلودگی محیط زیست و توجه به سرنوشت آیندگان می‌شود و توسعه دانش‌بنیان، باید پژوهش‌محور باشد. وی خاطرنشان کرد: ما باید الگوی ایرانی ـ اسلامی پیشرفت را به گونه‌ای طراحی کنیم که مزیت‌های نسبی کشور ما در آن لحاظ شود.

رئیس دانشگاه با بیان اینکه امروز نیازهای جامعه ما از نیازهای جوانان متفاوت است، افزود: امروز باید برای رفع نیازهای جامعه، باید نیازها را به عنوان پروژه‌های ملی تعریف کنیم و در این راستا تمام امکانات جامعه را برای تحقق این پروژه ها بکار گیریم که در حال حاضر، ایجاد اشتغال باید پروژه کلان و ملی کشور تعریف شود و در این زمینه باید سهم هر کس مشخص شود، چرا که اگر مشکل اشتغال حل شود، سرمایه‌های اجتماعی، علمی و اقتصادی نیز ارتقاء می‌یابد. وی برخی قوانین کنونی کشور را دارای مشکلاتی عنوان کرد و گفت: کشور برای مدیریت نیازمند قانون است و باید جامعه را قانونی مدیریت کرد، قانونی که مبتنی بر ایمان و دین باشد. وی مدیریت را دارای فاکتور مهمی برشمرد و افزود: انتخاب مدیران ما، گاهی صحیح نیست و مدیران به ویژه مدیرانی که در تصمیم‌سازی نقش دارند، سلسله مراتبی پیش نمی‌روند، در حالی که برای تربیت مدیران باید برنامه مشخصی تدوین شود.

گفتنی است در این مراسم، از پژوهشگران برتر استان همدان تقدیر شد.